Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pariz odbacio rusku kritiku izaslanika UN za Siriju


Zabeleženo u Alepu, jul 2016.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero odbacio je danas rusku kritiku izaslanika UN za Siriju kao "nepravednu" i založio se za prekid opsade sirijskog grada Alepa da bi se mirovni proces nastavio.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je danas ocenio da izaslanik UN za Siriju Stafan de Misturu beži od odgovornosti i da nije u stanju da obnovi mirovne pregovore o Siriji.

"Ako ima zastoja, to nije krivica Stafana de Misture, već je to zato što se krši primirje. I danas je talac grad Alep koji je pod opsadom", rekao je Ero tokom posete Libanu.

Ero je rekao da je politički put jedini moguć, i ako postoji želja da izaslanik de Mistura obavi svojzadatak, onda treba prekinuti opsadu Alepa, uvesti prekid vatre i dozvoliti pristup humanitarnoj pomoći.

"Rusi su deo rešenja. Da nema vojne podrške ruskih vazduhoplovnih snaga, režim u Damasku ne bi imao sredstva da radi to što radi. Ako oni zaista iskreno žele nastavak mirovnog procesa, treba da se uspostavi primirje što pre i da se prekine opsada Alepa", rekao je Ero.

Ero je rekao da je nepošteno kritikovati Misturu je on čini sve da stvori uslove za mirovne pregovore i dodao da polemika nije rešenje.

Sirijska vojska nastavila je danas ofanzivu protiv pobunjenika, posebno u severnom gradu Alepu, drugom po veličini gradu u Siriji, i to nekoliko sati pošto je za tri dana produžila prekid vatre koji je više puta prekršen prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG