Dostupni linkovi

Merkel: Novi premijer će pokrenuti Brexit


Angela Merkel

Njemačka očekuje da će Velika Britanije kad izabere novog premijera, aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se pokreće proces izlaska iz Evropske unije, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF, također, rekla da Britaniji neće biti dozvoljeno da po svojoj volji bira koje uslove svog članstva u Uniji želi zadržati, a kojih se želi riješiti, prenosi Reuters.

"Britanci su donijeli odluku da napuste EU, a sljedeći korak jeste aktivacija Člana 50, što će zvanični London učiniti tek kad dobije novog premijera", rekla je Merkel, koja će, prema ocjeni Reutersa, igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućih odnosa Britanije i Evropske unije.

"Očekujem da će se to dogoditi. Svjesna sam realnosti i čvrsto vjerujem da će proces izlaska biti pokrenut", odgovorila je Merkel na pitanje da li misli da ima šanse da se Brexit ostvari.

Britanski glasači su na referendumu 23. juna podržali izlazak iz Evropske unije, nakon čega je premijer David Cameron najavio ostavku i rekao da će na njegovom nasljedniku biti da aktivira Član 50, čime će započeti dvogodišnji pregovori o razdruženju.

"Mi smo razgovarali sa britanskim zvaničnicima i jasno im dali do znanja da neće biti pregovora sa Britanijom dok ne podnesu zahtjev za izlazak iz Unije, kao i da neće moći birati uslove za koje žele da ostanu na snazi", dodala je njemačka kancelarka.

Mnogi Britanci su podržali Brexit zbog straha od nekontrolisane migracije iz ostalih članica Unije, posebno iz siromašnih članica istočne Evrope, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG