Dostupni linkovi

Kosovo: Čekajući putovanja bez viza


Kosovski pasoš
Kosovski pasoš

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom, Tanja Fajon, odlučila je da glasanje o ukidanju viza u komitetima Evropskog parlamenta odloži s 12. jula na 5. septembar, pošto Kosovo nije ispunilo poslednji uslov – ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Kosovski zvaničnici navode da ovo nije dobra vest, ali da se, što se vremenskog okvira tiče, ne radi o velikom problemu.

Opozicija nastavlja da tvrdi da je Vlada Kosova odgovorna za odlaganje vizne liberalizacije, i to sve zbog pristajanja na štetne sporazume po Kosovo. Osim opozicije, ovom pitanju se sada protivi i jedan deo poslanika vladajuće koalicije, tako da su glasovi u Skupštini po tom pitanju upitni.

Pre nego što Evropski parlament konačno glasa o ukidanju viza za Kosovo, procedure nalažu da prethodno to pitanje podrže dva komiteta ovog parlamenta, LIBE komitet (Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta), te potom AFET komitet (Komitet za vanjske odnose).

Tanja Fajon
Tanja Fajon

Izvestiteljka Tanja Fajon je, međutim, odlučila da ovo pitanje pred LIBE komitetom odloži za septembar pošto Kosovo nije učinilo dovoljno napretka u ispunjavanju poslednjeg kriterijuma.

U razgovoru za RSE, Fajon je navela da je to uradila kako bi obezbedila većinu glasova u komitetu i na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. Da bi se to desilo, ratifikacija demarkacije je neophodna, te je kosovskim zvaničnicima poručila da to urade pre letnjeg odmora.

“Ako želimo da imamo jak glas i jaku poruku Evropskog parlamenta, to je moguće postići samo ratifikacijom ovog sporazuma. Pitala sam Komisiju i ostale institucije o uslovima koji su postavljeni Kosovu. Znate da sam pristalica vizne liberalizacije, ali činjenica i realnost je ta da zemlje članice i Komisija traže ovaj uslov, i samo tako možemo omogućiti viznu liberalizaciju. Ako Skupština to uradi posle leta na Kosovu, to će samo možda ugroziti glas u Evropskom parlamentu i odložiti celo ovo pitanje. Ne želim da se to desi i ne želim da gubimo vreme“, kazala je ona.

Fajon je dodala da svi procesi vizne liberalizacije prolaze kroz težak put, te da su i evropski zvaničnici i predstavnici vlada odlučni da bez ispunjavanja ovog uslova nemoguće je dobiti viznu liberalizaciju.

“Moja velika nada je sada da Skupština Kosova to završi što pre, a ja ću uraditi sve da dođe do glasanja u Evropskom parlamentu u septembru“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00


Ministar evropskih integracija u Vladi Kosova, Bekim Čolaku, u razgovoru za RSE kaže da ovo nije dobra vest i da Kosovo tako nešto nije očekivalo. Ali, dodaje, s vremenskog aspekta “nije da se desila neka fatalna stvar“.

Bekim Čolaku
Bekim Čolaku

„Radi se samo o glasanju u dva parlamentarna komiteta, a ne o konačnom glasanju na plenarnoj sednici, koja je inače predviđena da se održi u septembru, eventualno oktobru. Ali, izjavu izvestiteljke Fajon kosovske institucije moraju ozbiljno da shvate kako bi se bez daljeg kašnjenja okončalo ovo preostalo pitanje, i kako bi izbegli sve razloge koje evroparlamentarci mogu da upotrebe“, naveo je Čolaku.

Ukoliko se ovo pitanje ne nađe pred Skupštinom uskoro, dovodi se u pitanje slobodno kretanje građana i evropski put Kosova, kazao je te dodao da to niko nema pravo da dovede u pitanje.

„Vreme je za odlučivanje. Ovo pitanje mora da pređe u skupštinsku raspravu, a to je jedina institucija koja ima odgovornost da se izjasni po ovom pitanju, bilo da ga podrži ili odbaci, ukoliko zaključi da je bilo devijacija tokom ovog procesa“, navodi Čolaku.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, u ponedeljak je izrazio nadu da će Skupština ipak diskutovati o ovome pre odmora u avgustu, te je naglasio „da nije u interesu Kosova narušavanje odnosa sa susedima“. Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma kao što je ovaj potrebno je 80 glasova, odnosno dvotrećinska većina.

Opozicija je, međutim, odlučna da spreči usvajanje sporazuma koji Kosovu oduzima, kako kažu, 8.000 hektara zemlje.

Iz Alijanse za budućnost Kosova kažu da je Vlada Kosova bez razloga izgubila godinu dana da razmotri sporazum o demarkaciji, te da je ovo kašnjenje direktna posledica „neznanja ove vlade i tvrdoglavog premijera“.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

„Demarkacija mora da se preispita, tako da je gubljenje vremena bespotreban račun koji plaćaju građani Kosova zbog ovakvog rukovodstva“, kazao je lider ove partije, Ramuš Haradinaj.

Iz pokreta Samoopredeljenje su za RSE naveli da su „kriminal i korupcija“ neki od glavnih razloga zbog kojih se odlaže pitanje liberalizacije viza.

Iz ovog pokreta smatraju da je uslov postavljen Kosovu nepravedan, ali je „krivica Vlade Kosova zato što je postizala sporazume koje Kosovu oduzima preko 8.000 hektara“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG