Dostupni linkovi

Haradinaj traži da FBI ispita rad komisije za granicu sa Crnom Gorom


Ramuš Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova
Ramuš Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova

Lider Alijanse za budućnost (ABK) Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je u srijedu , 31.marta, predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu da od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) zatraži istragu o radu komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

"Od Vas tražim da službeno zatražite međunarodnu istragu za članove Državne komisije za granicu koju će izvršiti FBI, kako bi se otkrila istina o kriminalnoj ulozi koju su imali članovi komisije u procesu demarkacije (sa Crnom Gorom)", rekao je Haradinaj u pismu.

On je ocijenio da je "samo puna unutrašnja istraga" tog procesa i aktera koji su u njemu učestvovali, polazište za rješavanje pitanja demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Haradinaj je naveo da je dokazano da međunarodni eksperti za procenu procesa demarkacije koje je odredila predsednica Jahjaga, nije uspjela da otkrije "ordinarne prevare balkanskog nivoa, koje su izvršili članovi komisije".

On je ocijenio da je demarkacija granične linije sa Crnom Gorom prije svega unutrašnje pitanje Kosova i da je neophodno da ono bude podvrgnuto detaljnoj međunarodnoj istrazi.

"Nemoguće je da eksperti sa profilom diplomate, profesora i graničnog policajca otkriju ono što može da otkrije istražitelj sa iskustvom", naveo je Haradinaj.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u srijedu 30.marta, da nezavisna međunarodna ekspertska grupa za procjenu procesa demarkacije granične linije sa Crnom Gorom nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja.

"Sa pravnog i tehničkog aspekta stručnjaci nisu pronašli nepravilnosti u procesu demarkacije", rekla je Jahjaga.

Kosovska opozicija koju čine ABK, Pokret Samoopredjeljenje i Inicijativa za Kosovo, odbila je da prihvati taj izveštaj i saopštila da je najveća mana ekspertske grupe nedostatak "domaćih" stručnjaka u njenom sastavu.

Demarkacija granične linije i sporazum o Zajednici srpskih opština razlog su višemjesečne blokade rada skupštine Kosova, jer opozicija smatra da je demarkacijom granice sa Crnom Gorom Kosovo oštećeno za oko 8.000 hektara zemlje.

XS
SM
MD
LG