Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U terorističkim napadima u Jemenu 35 mrtvih


jemen, ilustrativna fotografija

Najmanje 35 ljudi je poginulo a 25 je povredjeno danas u seriji samoubilačkih napada na vojnike na jugu Jemena u Mukali, donedavnom uporištu Al Kaide, naveo je novi bilans nastradalih jedan visoki zdravstveni zvaničnik.

Napadi su se dogodili pred zalazak sunca, rekao je agenciji Frans pres Riad al Džalil, šef zdravstvene službe u provinciji Hadramut, u kojoj je Mukala glavni grad.

Jedan bezbednosni zvančnik ranije je rekao da je u napadima stradalo 19 ljudi.

Tri istovremena bombaška napada izvršena su na kontrolne punktove, a četvrta eksplozija dogodila se na ulazu u vojni kamp, pri čemu je poginulo 17 vojnika i jedna žena i dete, naveli su ranije bezbednosni isti izvori.

Sva četiri napada izveli su bombaši samoubice.

Jemenska vojska, uz pomoć vojne koalicije pod vodjstvom Saudijske Arabije, preuzela je 24. aprila kontrolu nad Mukalom, glavnim gradom provincije Hadramut, koji je godinu dana bio u rukama džihadista.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u nedelju bio u Kuvajtu gde dva meseca, bez vidljivog rezultata, traju mirovni pregovori dveju zaraćenih strana u Jemenu, i pozvao ih da prihvate mirovni plan.

Na jednoj strani ratuje tabor lojalan predsedniku ;Jemena Abd Rabu Mansuru Hadiju koga podržava arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, a u drugom taboru su šiitske pobunjenici Huti, optuženi za veze sa Iranom, saveznici pristalica svrgnutog predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha.

Al-Kaida i Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) izvlače najveću korist iz gradjanskog rata izmedju šiitskih pobunjenika Hutija i jemenske vojske i nastoje da prošire svoje teritorije na jugu i jugoistoku Jemena.

Grad Mukala ima oko 200.000 stanovnika, a u maju je bio meta dvostrukog samoubilačkog napada džihadista IDIL-a, u kojem je poginulo 47 policajaca.

Vašington je 7. maja potvrdio da je u Jemenu stacioniran "mali broj" američkih vojnika, koji pomažu jemenskim snagama i arapskoj koaliciji da proteraju borce Al-Kaide iz Mukale.

Uprkos 15 meseci vojne ofanzive arapske koalicije, Huti drže kontrolu nad glavnim gradom Sanom i velikim delovima Jemena na severu, a borbe jačaju i uprkos prekidu vatre od 11. aprila po nalogu UN.

XS
SM
MD
LG