Dostupni linkovi

Vatikan demantuje krstaški duh pape Franje


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franja nije pod uticajem "krstaškog duha" niti je govorio protiv Turske pominjući masakr nad Jermenima u vreme Otomanskog carstva, saopštio je u nedelju Vatikan reagujući na optužbe jednog turskog zvaničnika.

"Ako neko sluša papu, uvideće da ne postoji ništa u njegovim rečima što bi podsećalo na duh krstaškog rata. Njegova volja je izgradnja mostova usred raznih zidova. Njegova stvarna namera jeste izgradnja temelja za mir i pomirenje", izjavio je novinarima u Jerevanu portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Prema njegovim rečima, Franja se moli za "pomirenje svih" i nije izgovorio nijednu reč protiv Turske.

Potpredsednik turske vlade Nuretin Čanlikli žestoko je reagovao što je papa tokom posete Jermeniji upotrebio reč "genocid" za pogrom nad Jermenima u vreme Otomanskog carstva.

"Ta izjava je žalosna i nije u skladu sa stvarnošću. Moguće je uočiti sva obeležja i karakteristike krstaškog mentaliteta u papinim aktivnostima", rekao je turski zvaničnik.

Papa Franja je u petak osudio genocid nad Jermenima 1915/1916. u vreme Otomanskog carstva. Ta reč nije se nalazila u papinom ranije podeljenom govoru. On ju je jednom ranije upotrebio, i to kada je govorio o tom masakru u Vatikanu u aprilu 2015, što je naišlo na negodovaje Ankare, koja ne priznaje da je masovan pogrom nad Jermenima u Otomanskom carstvu bio genocid.

Turska nema diplomatske odnose s Jermenijom zbog različitog tumačenja tog događaja.

XS
SM
MD
LG