Dostupni linkovi

Egipat – nova polazna tačka migranata


Migranti na evropskom tlu, 2016.
Migranti na evropskom tlu, 2016.

Migranti i izbjeglice koji pokušavaju da se domognu Evrope sve više se okreću dužoj i skupljoj ruti, dok se EU bori da "začepi" puteve prema kontinentu.

Većinom Sirijci, ali i lica iz drugih zemalja, sve više kreću iz Egipta. Oni se ukrcavaju na veće brodove i kreću na put od deset dana prema Italiji, jer su EU, NATO i turska Obalska straža pooštrili kontrolu na Egejskom moru. Obala nedaleko od Aleksandrije je mjesto isplovljavanja brodova.

Ovaj problem je postao tako akutan da EU traži razgovore sa egipatskim vlastima, javlja AP.

Agencija EU za kontrolu granica Fronteks saopštila je da je oko 19.000 migranata stiglo u Italiju prošlog mjeseca upravo iz pravca Egipta.

Neki migranti, većinom Sirijci, plaćaju po 5.000 dolara mjesto na brodu u Egiptu. Ti brodovi susreću se sa manjim brodovima i čamcima koji dolaze iz Libije na moru južno od Italije, gdje se putnici prebacuju. Vjeruje se da su u cijelu operaciju umiješani pripadnici egipatske policije.

Zamjenik direktora odjeljenja Evropske komisije za migracije Olivije Onidi rekao je da su potrebni razgovori sa Egiptom da se razmotri cijela situacija i odredi šta se može učiniti.

XS
SM
MD
LG