Dostupni linkovi

Beograd: Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma


Si Đinping i Tomislav Nikolić, Beograd, 17. jun 2016.
Si Đinping i Tomislav Nikolić, Beograd, 17. jun 2016.

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su danas u Beogradu 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koju su potpisali predsednici Srbije i Kine Tomislav Nikolić i Si Đinping.

Predstavnici sve zemlje potpisali su u Palati Srbija u Beogradu sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Potpisan je i niz sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta, o saradnji u oblasti odbrambene industrije, o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija, niz sporazuma koji se tiču infrastrukture i energetike, ali i obrazovanja i kulture.

Kina i Srbija potpisale su sporazum o izgradnji elektrane, koja će energiju proizvoditi od otpada u Srbiji. Među sporazumima je i sporazum o saradnji Radio-televizije Srbije i kineskog međunarodnog radija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pre početka sastanka dočekao je kineskog predsednika Si Đinpinga ispred Palate Srbija u Beogradu, uz počasnu topovsku paljbu i Gardu Vojske Srbije.

XS
SM
MD
LG