Dostupni linkovi

Si Đinping u Beogradu: Nova strana istorije


Kineski predsednik u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Kineski predsednik u Srbiji

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u petak popodne u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će Kina i Srbija potpisati deklaraciju o strateškom partnerstvu i dvadesetak međudržavnih sporazuma.

Si Đinping je poručio da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.

"Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je predsednik Kine u govoru na aerodromu po dolasku u trodnevnu posetu Srbiji.

"Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija", rekao je Si.

"Sada, kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva. Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti", izjavio je Tomislav Nikolić, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Tomislav Nikolić položili su vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine. Tom prilikom su intonirane himne dve zemlje "Marš dobrovoljaca" i "Bože pravde" .

Predsednici Kine i Srbije polažu kamen temeljac
Predsednici Kine i Srbije polažu kamen temeljac

Potom su na mestu srušene kineske ambasade položili kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkrili spomenik Konfuciju i tablu novoimenovane Konfucijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Kineski ministar kulture Luo Šugang poručio je da je polaganje kamena temaljca simbol uspešne saradnje dve zemlje.

"Srbija zauzima veoma važno mesto na novom Putu svile, koji je poznat i pod nazivom 'Jedan pojas, jedan put', a prevazilazi prostor, vremenska ograničenja, spaja sadašnjost sa prošlošću i u skladu je sa principima mira, razvoja, kooperacije, blagostanja, te Kinu povezuje sa svim ostalim zemljama sveta”, rekao je kineski ministar kulture.

“Ta ideja u sebi nosi zajedničku viziju za prosperitet svih država koje se nalaze na Putu svile”, dodao je.

Šetnjom Kalemegdanom završen je zvanično prvi dan posete kineskog predsednika.

Si i Nikolić polažu vence nastradalim radnicima kineske ambasade
Si i Nikolić polažu vence nastradalim radnicima kineske ambasade

Za subotu su planirani razgovori sa najvišim srpskim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Predsedniku Kine biće uručen i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Na aerodromu pogača, so i narodne igre

Si Đinpinga je na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekao državni vrh uz crveni tepih, pogaču, so i narodne igre. Dobrodošlicu su mu poželeli predsednik Srbije Tomislav Nikolić, mandatar Aleksandar Vučić, šef diplomatije u tehničkoj vladi Ivica Dačić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

“Sa radošću vas dočekujemo. A i vreme je izvanredno. I vi ste iz aviona mogli da vidite koliko je Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno. Mi se spremamo za žetvu pšenice”, rekao je Nikolić kineskom predsedniku na aerodromu.

“Ići ćete i u Smederevo, videćete malo i okolinu”, dodao je Nikolić.

Doček na aerodromu
Doček na aerodromu

Si dolazi u Srbiju na poziv predsednika Tomislava Nikolića. Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva.

Si Đinping je prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina.

Si Đinping će tokom evropske turneje osim Srbije posetiti i Poljsku i Uzbekistan.

“Ako se pogleda inicijativa da Kina pomaže 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope onda je interes Kine, ukoliko je stvarno doneta ta odluka da centar za infrastrukturu bude u Beogradu, da učestvuje u izgradnji naše infrastrukture”, kaže za RSE konsultant za strana ulaganja Mahmud Buštalija.

“Dakle, to je razumna odluka da centar bude u Beogradu jer su ostale zemlje već rešile pitanje izgradnje puteva i železnica u najvećoj meri, a mi to nismo uradili”, ocenjuje Buštalija.

Na pitanje šta Srbija može da ponudi Kini Bušatlija kaže da misli da ne može ništa.

“Može da joj ponudi da izvodi radove što Kini jeste cilj, ali to je nešto što nije njihova investicija. Dakle, to je nešto što samo povećava naš javni dug jer su to radovi na infrastrukturi u vlasništvu države i ništa se ne radi da se Kini obezbede uslovi, ne samo Kini nego svim ozbiljnim investitorima, da oni ovde ulažu u svoje projekte”, smatra Bušatlija.

Poseta Kalemegdanu
Poseta Kalemegdanu

Reklo bi se da Beograd ima velika očekivanja od ove posete kineskog predsednika i od Kine. Tako je dan uoči dolaska Si Đinpinga predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da je kada nakon toliko godina kineski predsednik dolazi u Srbiju to “kao kada posle duge zime dođe proleće.”

“Sve će da procveta posle ove posete druga Si Đinpinga, jer vrlo dobro znamo da ono što dogovaramo pred predsednikom Kine više niko u Kini ne može da spreči", rekao je Nikolić.

Mahmud Bušatlija smatra da realna očekivanja Beograda ne bi trebalo da budu velika.

Mahmud Bušatlija
Mahmud Bušatlija

“Možda misle da će dobiti neke bolje dnevno-političke pozicije činjenicom da predsednik jedne tako velike i značajne zemlje dolazi u posetu”, kaže Bušatlija.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti Železaru Smederevo, koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti mandatar Aleksandar Vučić.

Železara je veliki problem za nas. Ukoliko je to naša zelezara ona nas mnogo košta. Čak ni taj profesionalni menadžment koji je uveden nije pokazao nikakve pozitivne rezultate. Za nas bi mnogo značilo da Kinezi železaru osposobe i da upravljaju njom a da to nije na našu štetu”, kaže Bušatlija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG