Dostupni linkovi

Đurić: Na nova uslovljavanja Prištine bi trebalo da reaguje Brisel


Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije
Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije

Šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, izjavio je za RSE da bi bilo korisno da na “najnovija uslovljavanja predstavnika prištinskih institucija reaguju predstavnici međunaordne zajednice” jer, kako dodaje, izlaženje izvan okvira dijaloga i “izmišljanje novih uslova svakako neće doprineti ni normalizaciji”.

“Takvim izjavama predstavnici prištinskih institucija dovode u pitanje ne samo kredibilitet sopstvenih dogovora, potpisa i učešća u procesu dijaloga, već dovode u pitanje i kredibilitet dogovora koji su postizani pod okriljem najviših predstavnika Evropske unije. Neko bi mogao da kaže da čak to predstavlja neku vrstu izrugivanja samom procesu dijaloga i svemu onome što je postignuto”, kazao je on.

Vlada Kosova u četvrtak je podnela periodičan izvestaj EU o sprovođenju briselskih sporazuma postignutih između Kosova i Srbije.

U izveštaju kojeg je potpisala ministarka za dijalog, Edita Tahiri, navodi se da je Srbija “praktično blokirala proces sprovođenja, ne poduzimajući nijedan korak za sprovođenje svojih obaveza”.

“To se posebno odnosi na telefonski broj za Kosovo i na Sporazum o funkcionalizaciji nezavisnost sistema za energetiku (KOSTT). Oba ova sporazuma blokirala je Srbija”, kaže se u izveštaju, te dodaje da se o ovim pitanjima u Briselu pregovaralo više od pet godina.

Takođe se ističe da je Srbija zakasnela sa uklanjanjem barikade, Parka mira, na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici, te EU “nije bila u stanju da počne proces revitalizacije, koji je trebao da se okonča juna 2016”.

Vlada Kosova je poručila da je odlučna da neće poduzeti nijedan korak u sprovođenju Sporazuma o Zajednici sve dok Srbija ne ukloni blokadu za pozivni broj, za sprovođenje sporazuma o energetici i ne ukloni barikadu sa glavnog mosta u Mitrovici.

XS
SM
MD
LG