Dostupni linkovi

Na Skupštini Kosova i o Eulexu


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Skupština Kosova odlučila je da raspravlja o dva nacrta zakona o produžetku mandata EULEX-u ali kao poslednje tačke dnevnog reda u četvrtak, odnosno kao tačke 18 i 19. To znači da bi razmatranje ovih tačaka moglo da se desi u poslepodnevnim satima, ili eventualno sutra, javlja dopsnik RSE.

Kako je rečeno na zasedanju vlade u četvrtak ujutru, došlo je do izmena pojedinih zakonskih osnova.

O iniciranju novih slučajeva odlučuje Tužilački savet Kosova.

Prvi zamenik premijera i ministar pravosuđa, Hajredin Kući, istakao je da se promene tiču člana 7A Zakona o ratifikaciji međunarodnih sporazuma o vanrednim okolnostima kada EULEX iz opravdanih razloga može da predloži neki novi slučaj tužiocu EULEX-a.

“Međutim, o tome će odlučivati komisija koju čini državni tužilac, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva i glavni tužilac Apelacionog tužilaštva, dok će Tužilački savet Kosova odlučiti o tome da li da se taj slučaj prenese ili ne. To je rezultat postignutog sporazuma tokom razmene pisama između predsednika Kosova i Mogerinijeve (Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU)”, kazao je Kući.

Prethodno su predstavnici Kosova tražili su od EU da EULEX ne inicira nove slučajeve koji se tiču korupcije i organizovanog kriminala, te da svi slučajevi koji se toga tiču pređu u nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova.

U međuvremenu, Misija EULEX-a privremeno je obustavila sve postupke u cilju zaštite ljudskih prava svih strana, a nakon što je ovoj misiji 14. juna istekao mandat.

Savet EU je produžio mandat EULEX-u do 14. juna 2018. ali to mora da potvrdi i Skupština Kosova.

XS
SM
MD
LG