Dostupni linkovi

Američki Senat usvojio budžet za odbranu


Ilustracija

Američki gornji dom Senat velikom je većinom u utorak glasao za zakon o odbrambenom budžetu od 602 milijarde dolara uprkos tome što je predsjednik Barack Obama zaprijetio staviti veto na ovaj zakon zbog pitanja poput zabrane zatvaranja vojnog zatvora Guantanamo.

Senatori su glasali 85 za i 13 protiv više nego potrebnom većinom u 100-članom Senatu. Šest republikanaca i sedam demokrata glasali su protiv ovog zakona koji odobrava vojnu potrošnju za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, prenosi Hina.

Obama je dao niz primjedbi na verzije zakona kojega su usvojili Senat i Zastupnički dom među kojima i na odredbe koje otežavaju zatvaranje zatočeničkog centra u pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi i korištenje finansija posebno određenih za ratove u Afganistanu i Iraku da bi se izbjeglo obavezno ograničenje rashoda.

Senatsku verziju zakona sada treba uskladiti s onom koju je usvojio Zastupnički dom prije nego ga se pošalje Obami.

Zakon koji je usvojio Zastupnički dom isto tako se suočava s prijetnjama vetom. Ako zakon bude dovršen prije novembra kada se biraju svi članovi Zastupničkog doma i trećina Senata, veto bi se mogao pokazati izazovom za demokrate.

Obamina Demokratska stranka nastoji zadržati Bijelu kuću i nada se ponovno osvojiti većinu u Senatu izgubljenu 2014., ako ne i kontrolu nad Zastupničkim domom. Demokrati se, međutim, stalno bore s optužbama republikanaca kako su mekani po pitanju odbrane, što bi im bilo otežano ukoliko bi blokirali važan zakon za funkcioniranje Pentagona.

Zakon isto tako zabranjuje zatvaranje vojnih baza uprkos tome što vojni čelnici kažu da imaju više kapaciteta nego što im treba. Zatvaranje baza je delikatno pitanje za mnoge zastupnike, posebno u izbornoj godini.

XS
SM
MD
LG