Dostupni linkovi

Obama i Clinton kritikovali Trumpa, distancirao se i Paul Ryan


Ilustracija
Ilustracija

Američki predsjednik Barack Obama i demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton u gotovo simultanom napadu kritikovali su republikanskog kandidata Donalda Trumpa u utorak zbog ponovo iznesenog prijedloga o zabrani ulaska muslimanima u SAD.

Od Trumpovih novih izjava ogradio se i predsjedavajući Predstavničkog doma SAD iz redova republikanaca, Paul Ryan.

Trump je nakon masovnog ubistva u gej noćnom klubu u Orlandu, u kojem je u nedjelju ubjeno 49 ljudi ranjeno 53, ponovio svoj, još novembra prošle godine izneseni prijedlog da se zbog terorističkih prijetnji muslimanima zabrani ulazak u SAD.

"Ne mislim da je zabrana ulaska muslimanima u SAD u interesu naše zemlje" rekao je Ryan, čija bi Republikanska partija trebalo uskoro i zvanično da kandiduje Trumpa za predsjednika.

Ryan je rekao da bi "mnogo pametniji način" bilo obezbijediti "sigurnosne provjere" za migrante sa Bliskog istoka radi većeg stepena sigurnosti.

Trumpa su u utorak oštro u gotovo simultanoj reakciji napali predsjednik Barack Obama i kandidatkinja Demokratske stranke, Hillary Clinton.

"Nijesu nam potrebne Trumpove teorije zavjere i patološka samohvaljenja. Njegova priča o terorizmu je bizrano buncanje i apsolutna laž" rekla je bivša američka državna sekretarka, dodajući da je impliciranje da predsjednik Obama drži stranu teroristima nedopustivo.

"Moram da pitam. Hoće li odgovorni republikanski lideri stati iza njihovog vjerovatnog kandidata i njegovih optužbi na račun našeg predsjednika" zapitala je Clinton.

I sam predsjednik Obama, kako navodi Reuters, vidno ljut u govoru u američkom Trezoru iskoristio je priliku da odbaci Trumpov prijedlog o supenziji imigracije iz država sa " terorističkom istorijom" kao odgovor na masakr u Orlandu.

Obama se osvrnuo i na to što ga je Donald Trump prozvao zbog izbjegavanja da u komentarima na napad u Orlandu upotrijebi termin "radiklani islam".

"Šta se tačno može postići korištenjem te etikete, šta će se promijeniti?" rekao je Obama.

"Neko ozbiljno misli da mi ne znamo protiv čega se borimo. Nema magije u frazi radikalni islam. To je politička floskula" rekao je američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG