Dostupni linkovi

UN pozivaju na jedinstvo u Libiji u borbi protiv terorizma


Libija, juni 2016.
Libija, juni 2016.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj poziva zavađene libijske milicije i bezbednosne snage da se ujedine u odbrani Libije od terorizma.

Rezolucija UN ohrabrila je privremene bezbednosne mere za stabilizaciju zemlje koje je usvojila nedavno formirana vlada nacionalnog jedinstva.

U tekstu rezolucije se navodi da su nove mere libijske vlade "ključan korak ka rešavanju političke, bezbednosne, humanitarne i ekonomske krize i borbe protiv terorizma u toj zemlji".

UN "snažno podržavaju napore libijske vlade za uspostavljanje nacionalnog jedinstva".

Libija je skliznula u haos 2011. godine, posle rušenja sa vlasti i ubistva dugogodišnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija.

Naftom bogata zemlja je od 2014. godine rastrzana izmedju dve vlade i dva parlamenta, od kojih svaka ima podršku lokalnih milicija i plemena.

Vlada nacionalnog jedinstva, koja ima podršku UN, trenutno vodi veliku ofanzivu na uporište militanta "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL) u gradu Sirtu.

Mesecima posle formiranja libijske vlade, zemljom, međutim, još vlada bezakonje, a cilj novih vlasti da ujedine zavađene frakcije kako bi se u Libiju vratila bezbednost trenutno se čini nedostižnim.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN produžen je politički mandat misije UN u toj zemlji do 15. decembra.

XS
SM
MD
LG