Dostupni linkovi

Obama: Nema dokaza da je ubica u Orlandu delovao po nalogu ekstremista


FBI prikuplja dokaze u Orlandu
FBI prikuplja dokaze u Orlandu

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da nema jasnog dokaza da je ubica u noćnom klubu u Orlandu dobio smernice da izvede napad ili da je to bio deo većeg plana.

“Matin je bio inspirisan razlčitičkim ekstremističkim sadržajima koji su šireni preko interneta”, istakao je Obama.

On je rekao da je istraga u preliminarnoj fazi i da se napad istražuje kao teroristički akt.

"Izgleda da je ubica legalnim putem kupio oružje", naveo je američki predsednik, dodavši da je, kako se čini, reč o "domaćem ekstremizmu".

"Moraćemo da razmislimo o rizicima slobodnog pristupa moćnom vatrenom oružju", ukazao je Obama.

Predsenik SAD je naveo da se čini da je napad u Orlandu na Floridi sličan prošlogodišnjoj pucnjavi u San Bernardinu, u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

On je kazao da će se njegova zemlja boriti protiv svake vrste ekstremizma dodajući da labavi zakoni o oružju omogućavaju nestabilnim ličnostima da lako dođu u posed moćnog naoružanja.

Matin, amerikanac avganistanskog porekla pozvao je tokom napada policiju, saopštio je šef gradske policije Džon Mina.

"Pozvao je telefonom, pretpostavljamo iz toaleta, nakon što je ubio nekoliko ljudi. Izrazio je podršku Islamkoj državi”.

Islamska država preuzela je danas odgovornost za napad na gej klub u Orlandu na Floridi, u kojem je ubijeno 50, a ranjene 53 osobe, a počinioca tog zločina je nazvala "vojnikom kalifata".

Republikanski predsednicki kandidat Donald Tramp okrivio je danas muslimansku zajednicu u SAD da ne prijavljuje ljude poput Omara Matina, koji je ubio 49 ljudi u gej klubu u Orlandu.

Tramp je u izjavi za CNN rekao da je Matin bio poznat unutar muslimanske zajednice kao osoba sa "potencijalom za nasilje".

XS
SM
MD
LG