Dostupni linkovi

Rast investicija na severu Kosova


Kancelarija Vlade Kosova u severnoj Mitrovici
Kancelarija Vlade Kosova u severnoj Mitrovici

Od 2013. godine od kako je stvoren Razvojni fond za sever Kosova, sa dva granična prelaza u tom delu sakupljeno je 10 miliona eura.

Razvojni fond dobija svoja sredstva iz poreza koji su prikupljeni na tačkama prelaza Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak, na osnovu briselskog sporazuma i zakona o godišnjem budžet.

Šest miliona od te sume trenutno se investira u različite projekte na severu, izjavio je za RSE ministar finansija Avdulah Hoti. On dodaje da je fond poboljšao kvalitet građana u tom delu, te je i pozitivno uticao na njihovu integraciju u institucije Kosova.

O investicijama na svaka dva do tri meseca odlučuje Savet kojem predsedava Specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar, ministar finansija i dva predstavnika opština na severu.

„Bilo je dosta infrastrukturnih projekata, radilo se na putevima po selima, na snabdevanju vodom, na renoviranju javnih objekata i dr.“, kazao je ministar Hoti.

Po njegovim rečima, četiri opštine na severu Kosova, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, dugo godina su bile van kosovskog sistema, te s toga nisu dovoljno napredovale

„Cilj ovog fonda je da se poboljša kvalitet života, da ekonomski razvoj ovih opština bude na nivou ostalih, kao i da se one poptuno integrišu u društvenom i ekonomskom aspektu.

Razvojni fond je inače privremenog karaktera, dodaje Hoti, te je još uvek nepoznato još koliko dugo će da bude funkciji.

„Kada se bude procenilo da više nema potrebe za ovim fondom on će prestati. Ja mislim da uskro neće biti potrebezato što su od prošle godine sve opštine na severu u potpunosti integrisane u sistemu opštinskih budžeta“, navodi on.

Hoti ističe da ima česte sastanke sa predsednicima opština na severu, da postoji normalna komunikacija kao i sa svim drugim opština.

Dva carinska prelaza i carinski terminal funkcioniše normalno, a samo u toku prošle godine sa dva prelaza na severu sakupljeno je 40 miliona eura. Hoti dodaje i da se u Poreskoj upravi Kosova u Južnoj Mitrovici svakim danom sve masovnije registruju biznisi iz severnog dela.

XS
SM
MD
LG