Dostupni linkovi

Srbija uručila prosvjednu notu zbog Pahorove izjave o Kosovu


Ministarstvo vanjskih poslova Srbije

Srbija je u srijedu uručila prosvjednu notu Sloveniji zbog izjave predsjednika Boruta Pahora u kojoj je pozvao na priznavanje Kosova i potporu njegovu članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama.

U povodu izjave predsjednika Slovenije Boruta Pahora tijekom posjete kosovskog predsjednika Hashima Thacija 6. i 7. lipnja, u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u Beogradu pozvan je veleposlanik Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič i uručena mu je prosvjedna nota, javila je Hina.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije podsjeća kako to "nije prvi put da slovenski dužnosnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene neovisnosti Kosova, što ugrožava najviše interese Srbije", navedeno je u priopćenju Ministarstva.

Istodobno, Ministarstvo napominje da "izjave slovenskih dužnosnika u svezi s jednostrano proglašenom neovisnošću Kosova bitno podrivaju napore koje Srbija i EU ulažu u statusno neutralni dijalog između Beograda i Prištine", uz ocjenu da je to "jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti" na Kosovu.

Slovenskoj strani srbijansko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da se "ubuduće suzdrži od ovakvih i sličnih izjava koje izravno nanose štetu bilateralnim odnosima i međusobnom povjerenju" dviju država, navedeno je u priopćenju.

XS
SM
MD
LG