Dostupni linkovi

Pahor podržao napore Kosova za priznanjem


Borut Pahor
Borut Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor smatra da bi Kosovo trebale priznati sve države, osobito one u njegovu susjedstvu, te podržao uključivanje Kosova u međunarodne organizacije i integracije.

"I danas podržavamo želju Kosova da ga diplomatski priznaju sve države, osbito susjedne, te da bude uključeno u sve međunarodne organizacije. Kosovo bi tako dobilo mogućnost, za politički gospodarski i svekoliki društveni razvitak", kazao je Pahor na otvaranju zajedničke poslovne konferencije slovenskih i kosovskih gospodarstvenika, povodom službenog posjeta kosovskog predsjednika Hašima Tačija Ljubljani.

Za Kosovo je važno da radi vlastitog razvitka potiče reguliranje bilateralnih odnosa sa susjedima, osobito Srbijom, te razvija reforme i transperentnuu ekonomiju, čime će učiniti značajne korake prema integraciji u EU i NATO, ocijenio je Pahor.

Odnosi u regiji, te bilateralni odnosi Slovenije i Kosova koji su po ocjenama obiju strana bez otvorenih pitanja, bili su u središtu razgovora Tačija sa slovenskim dužnosnicima, predsjednikom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom.

Za gospodarske je odnose ocijenjeno da će se i dalje razvijati, sa željom Kosova da Slovenjija i dalje bude jedan od većih investitora na Kosovu.
Kosovo će se jednom uključiti i u EU i u NATO, ali je za to potrebno vrijeme, a reforme će se nastaviti, kazao je Tači na mješovitom gospodarskom forumu, a Sloveniju pozvao da investira u kosovsku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG