Dostupni linkovi

Ultimatum 'Šarene revolucije'


Protesti u Skoplju
Protesti u Skoplju

Iz Skoplja: Zoran Kuka

Od 6. juna više ništa neće biti isto. Živela slobodna i demokratska Makedonija”, uzviknuo je aktivista “Šarene revolucije” Demijan Hadži Angelovski.

Ovo je u stvari deo ultimativne poruke kojom se traži ispunjenje svih zahteva, a koju u ponedeljak uveče aktivisti i demonstranti takozvane "Šarene revolucije" predaju makedonskim vlastima ili kako ih nazivaju - "režimu" u Skoplju.

„Povlačimo crvenu liniju. Dajemo vam beskompromisne čvrste rokove za ispunjenje naših zahteva od kojih nema odstupanja."

Datum 6. juni nije slučajno odabran. Reč je o petoj godišnjici ubistva mladog Martina Neskovskog kojeg su policajci pretukli na mitingu vladajuće stranke VMRO DPMNE, a vlast je to neuspešno pokušala sakriti.

Pet godina kasnije, kako kažu "šareni revolucionari", ovaj datum dobija još veći značaj. Kriza traje predugo, a više od dva meseca hilljade i hiljade građana protestuje u Skoplju i u svim većim gradovima Makedonije. Obojili su, ofarbali su više puta sve što se moglo - od državnih institucija do spomenika kontroverznog koruptivnog projekta "Skoplje 2014".

Demonstranti su odlučili da protesti više neće počinjati svakog dana u 18 sati popodne ispred zgrade Specijalnog tužilaštva u Skoplju, koje uživa njihovu snažnu podršku.

"Više ništa neće biti isto. Gledaćete nas svakog dana", poručuju demonstranti u njihovom zvaničnom saopštenju na socijalnim mrežama. Već su počeli da sprovode nove vrste otpora - takozvane gerila akcije.

Jedna od njih je već viđena blokada glavnih saobraćajnica u centru Skoplja.

Njihovi zahtevi su da presednik Đorđe Ivanov kompletno povuče aboliciju svih osumnjičenih u vezi korupcije, izbornih zloupotreba, odnosno svih slučajeva koji su proizašli iz afere masovnog prisluškivanja građana.

Abolicija je u suštini bila i povod za proteste i jedan od zahteva demonstranta, je ostavka presednika Ivanova koga optužuju za uvođenje selektivne pravde u zemlji.

Ključno za učesnike "Šarene revolucije" je formiranje tehničke vlade koja mora stvoriti uslove za fer i demokratske izbore u zemlji.

“Ako je Makedonija mogla da izdrži deset godina meke diktature, nema razloga da ne izdrži još neki mesec kako bismo mirnim putem konačno došli do slobode”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Stevo Pendarovski, nekadašnji savetnik preminulog presednika Borisa Trajkovskog i kandidat opozicije na prošlim presedničkim izborima u Makedoniji.

Hoće li ovo, pored klimatskog, biti i politički nestabilno dugo toplo leto, biće poznato sledećih dana, u stvari do kraja ove nedelje, jer počinje evropsko fudbalsko prvenstvo i godišnji odmori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG