Dostupni linkovi

Hojt Ji u Skoplju: Pomilovanja treba povući


Hojt Ji tokom dvodnevne posete Makedoniji
Hojt Ji tokom dvodnevne posete Makedoniji

Politička pomilovanja trebaju biti u celosti povučena, a ukoliko lideri ponište ili povuku pomilovanja samo delimično ili selektivno, to će samo dodatno povećati osećaj nekažnjivosti, poručio je zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Aziju u Stejt departmentu Hojt Ji na kraju dvodnevne posete Makedoniji.

Kaže da još uvek veruje u Dogovor iz Pržina, pozivajući političke lidere da sprovedu reforme iz tog dogovora.

“Pomilovanja od strane predsednika, po našem mišljenju, ugrožavaju vladavinu prava, i ne samo to, već i makedonsku kredibilnost kao zemlju koja je odlučna da bude deo Evrope i evroatlantskih institucija.”

Ji naglašava da je veoma važno da lideri brzo deluju da bi popravili štetu napravljenu ovim pomilovanjima i da to urade na jasan, razumljiv i nedvosmislen način.

Inače, medjunarodna zajednica nastavlja svoj angažman oko rešavanja političke krize u Makedoniji.

Nakon odluke Sobranja da se prevremeni izbori neće održati 5-og juna, glavni akcent delovanja medjunarodnih predstavnika ostaje ukidanje odluke predsednika države Gjorga Ivanova o pomilovanju 56-oro političara iz vlasti i opozicije koji se dovode u vezu sa aferom prisluškivanja.

Hojt Ji je završio posetu, a nemački specijalni predstavnik Johanes Hajndl je počeo boravak u Skopju, gde će se sastati sa liderima četiri najveće političke partije, kao i sa šefom države i prvim čovekom parlamenta.

Izjavama i saopštenjima sa apelima o poništenju pomilovanja iz američke i britanske ambasade u Makedoniji, Evropske komisije i prvog čoveka NATO-a, u četvrtak se priključila i Holandija kao predsedavajuća EU.

U saopštenju njihovog Ministarstva spoljnih poslova se pozivaju sve strane da preduzmu odgovorne korake koji će izvesti Makedoniju iz krize.

Oni podsećaju da su ključni koraci sprovodjenje reformi koje bi dovele do slobodnih izbora i nesmetan rad Specijalnog javnog tužilaštva, a naročito povlačenje abolicije političara od strane predsednika Ivanova bez daljneg odlaganja.

U saopštenju piše da će generalni direktor za evropsku saradnju Robert de Hrout boraviti u dvodnevnoj poseti Makedoniji, gde će se sresti sa svim političkim činiocima.

U međuvremenu, poslanici iz vlasti i opozicije su podneli Sobranju dve različite inicijative o promeni odluke predsednika Ivanova o aboliciji. Vladajuće VMRO DPMNE i Demokratska unija za integraciju stoje iza predloga kojim se predvidja mogućnost da Ivanov povuče odluku na svoju inicijativu ili na zahtev drugih lica.

Iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza kažu da jedan član u Zakonu o pomilovanju ne postoji još od 2009. godine i da se zbog toga trebaju poništiti sva rešenja koje je doneo predsednik Ivanov, jer ona nemaju zakonski osnov.

Nastavljaju se i svakodnevni protesti na kojima demonstranti isto tako traže povlačenje odluke o aboliciji.

XS
SM
MD
LG