Dostupni linkovi

Makedonija: Ponovo odloženi izbori


Skoplje: 'Napad' bojama na institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Poslanici makedonskog parlamenta odlučili su popodne da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, ali novi datum nije utvrđen.

To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebalo da ovu zemlju izvuku iz krize koja traje duže duže od godinu dana.

Iako je parlament ranije bio raspušten, sednica u sredu je zakazana nakon što je Ustavni sud suspendovao sve predizborne aktivnosti.

EU je pozdravila suspenziju saopštivši da se nisu stekli uslovi za održavanje izbora kako je prvobitno planirano, prenosi AP.

Ustavni sud u sredu ujutro jednoglasno odlučio da povede postupak o Inicijativi o ocenjivanju ustavnosti i zakonitosti Odluke Sobranja Republike Makedonije o raspuštanju, kao i privremenu meru kojom se stopiraju sva izborna dejstva.

Ove odluke su objavljene 18. maja u Službenim novinama, čime i formalno stupaju na snagu. Naredne nedelje će sud doneti konačnu meritornu odluku o inicijativi za raspuštanje parlamenta.

Prevremeni parlamentarni izbori su bili zakazani za 5. jun, ali samo vladajuća VMRO DPMNE je podnela kandidatske liste. Izborna kampanja je formalno počela pre dva dana, ali nije bilo nikakvih aktivnosti partija.

Lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti je pozdravio odluku Ustavnog suda, kojom će se, kao što kaže na svom Fejsbuk profilu, omogućiti ponovo zasedanje Sobranja.

Ova odluka je prvi i neophodan korak ka rešavanju ozbiljne političke krize. Pozivam sve lidere, medije i građansko društvo da deluju sa kompletnom odgovornošću, imajući u obzir situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja, čime će se doprineti vraćanju bezbednosti i stabilnosti, kaže se u reakciji Ahmetija, koji poziva sve činioce da se snažno založe za ozbiljnu reformsku agendu.

Opozicioni Socijaldemokratski savez smatra da je ovo još jedna potvrda da sve odluke Ustavnog suda donosi lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Rešenje krize se može desiti samo ako bude ukinuta sramna odluka predsednika Ivanova o aboliciji, kažu u ovoj partiji.

Predsednik Demokratske partije Albanaca Menduh Taci je rekao da “ne trebamo biti optimisti”, jer je odluka Ustavnog suda ustvari dogovor o povratku stare vladavine izmedju VMRO DPMNE i Demokratske unije za integraciju.

Američka ambasada je saopštila da odluka Ustavnog suda otvara put Sobranju da otkaže izbore zakazane za 5. jun, što je mogućnost da parlament i politički lideri pokažu na delu da su snažno posvećeni dogovoru iz Pržina i njegovih načela - vladavina prava, odgovornost, inkluzivnost i kredibilni izbori.

U saopštenju se dodaje da se hitno trebaju poništiti pomilovanja koje je doneo predsednik Ivanov 12. aprila i da političke partije podrže Specijalno javno tužilaštvo, jer je njegov nesmetani rad ključan za utvrdjivanje odgovornosti o mogućim zloupotrebama povezanim sa prisluškivanjem i za prevazilaženje sadašnje krize. Slične su i reakcije u zajedničkoj pismenoj izjavi evrokomesara Federike Mogerini i Johanesa Hana.

U medjuvremenu, medjunarodna zajednica nastavlja svoj angažman u rešavanju političke krize u Makedoniji. Dvojica visokih predstavnika Vašingtona i Berlina ovih dana će boraviti u Skopju. U sredu i četvrtak zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Aziju u Stejt departmentu Hojt Ji se susreće sa predstavnicima najvećih političkih partija i medjunarodnog faktora.

Posle njega će doći nemački specijalni predstavnik Johanes Hajndl, koji je boravio u Makedoniji i prošle nedelje.

Inače, u Skoplju i drugim gradovima u Makedoniji se nastavljaju protesti na kojima se traži povlačenje odluke predsednika Gjorga Ivanova o aboliciji političara koji su umešani u aferi sa prisluškivanjem.

XS
SM
MD
LG