Dostupni linkovi

Evropski sud: Poslodavci mogu zabraniti radnicima nošenje hidžaba


Ilustracija
Ilustracija

Ekspert Evropskog suda Juliane Kokott je izjavila da poslodavci u Evropskoj uniji mogu da zabrane svojim radnicima nošenje hidžaba na poslu, pod uslovom da se zabrana bazira na opštem pravilu koje se tiče zabrane "nošenja vidljivih političkih i vjerskih oznaka", a ne na predrasudama prema određenoj religiji, objavljeno je od strane Evropskog suda pravde u Luksemburgu.

Kokott kaže da je zabrana nošenja marame prihvtaljiva ako je "bazirana na generalnom pravilu kompanije koje zabranjuje svaki vidljivi politički, filozofski ili religiozni simbol na radnom mjestu" .

Mišljenje Evropskog suda pravde objavljeno je u utorak, 31. maja, pošto je belgijski sud zatražio pojašnjenje šta zabranjuju evropski zakoni protiv diskriminacije.

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2016-05/cp160054en.pdf

Kompanija za fizičko obezbjedjenje otpustila je svoju recepcionarku Samiru Acbitu koja je insistirala da na poslu nosi hidžab.

Ona je izgubila spor protiv diskriminacije pred dva belgijska suda, a njen slučaj sada se nalazi u kasacionom sudu koji je zatražio mišljenje EU.

XS
SM
MD
LG