Dostupni linkovi

Kern ima najveću podršku za šefa SPO Austrije


Generalni direktor austrijske železnice (OeBB) Kristijan Kern trenutno, od svih kandidata pominjanih u medijima za novog šefa Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), ima najveću podršku, tvrdi austrijska štampa.

U korist Kerna su se već izjasnile socijaldemokrate iz pokrajina Koruška, Štajerske, Donje Austrije, Tirola, Salcburga, kao i Forarlberga.

"Trenutno sve ide ka tome da će Kern biti novi šef SPO", rekao je neimenovani član Predsedništva SPO bečkom dnevniku "Esterajh".

Nakon što je doskorašnji lider SPO i kancelar Verner Fajman podneo ostavku u ponedeljak na sve političke funkcije, Kern važi za favorita na to mesto.

Kern, pored pokrajina ima podršku i sindikata, kao i Socijaldemokratske omladine (SJ).

Kako najavljuju iz stranke, za petak je zakazna sednica sa predstavnicima pokrajinskih partijskih organizacija, koja je zakazana u petak u Beču, na kojoj će prisustvovati Kern i još jedan kandidat, medijski menadžer Gerhard Cajler.

Novi šef SPO trebalo bi da bude imenovan do utorka.

U SPO postoji i struja koja je za saradnju sa Slobodarskom partijom (FPO), protiv čega je izričito bio Fajman.

Ta struja, a među njima je pre svega predsednik pokrajine Burgenland Hans Nisl, isčekuje stav kandidata o tom pitanju.

Cajler je već ranije najavio da ne želi saradnju sa FPO.

Pored Cajlera i Kerna u trci za šefa SPO su aktuelni šef poslaničkog kluba SPO Andreas Šider kao i ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer, ali oni imaju manje šanse da iza sebe okupe većinu članova Predsedništva.

XS
SM
MD
LG