Dostupni linkovi

Dodik za proteste opozicije optužuje Britaniju, Tursku, Izetbegovića


Bakir Izetbegović i Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ima informacije da se protesti koje opozicija najavljuje organizuju uz pomoć stranaca iz Velike Britanije i Turske, a da je prihvaćena i podrška (predsjednika SDA) Bakira Izetbegovića.

Dodik je naveo da je danas u Banjaluci sa predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini Srpske razgovarao o političkoj situaciji i najavljenim protestima opozicije u Srpskoj, te da je o opravdanosti tog skupa želio da razgovara i sa predstavnicima SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS Republike Srpske, ali se oni nisu odazvali pozivu, zbog čega je, kako je rekao, besmisleno više organizovati sastanke o ovoj temi.

"Ulica nije stvar koja će legitimisati ili delegitimisati Republiku Srpsku, ili će izabrati ili neće izabrati vlast. Vlast se bira na izborima, a lokalni izbori su raspisani. Neko veoma naivno misli da bi putem ulice mogao da preuzima vlast. To se, naravno, neće desiti", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka kojem su prisustvovali predsjednici DNS-a, SP, SRS i Ujedinjene Srpske.

Dodik je naglasio da SNSD, DNS i SP ostaju pri održavanju mitinga "Srcem za Srpsku", a da je bezbjednosni aspekt zagarantovan i da neće biti ugrožen tokom održavanja oba skupa.

Vlast i opozicija u Republici Srpskoj, manjem bh.entitetu, zakazali su za 14. maj, okupljanja u Banjaluci. Nakon što je opozicija zakazala skup, kontraokupljanje zakala je i vlast opkupljena oko Dodikovog SNSD.

Iz Dodikove stranke prethodno su saopštili da će svako ko izađe na skup opozicije biti "izdajanik RS".

XS
SM
MD
LG