Dostupni linkovi

Protesti vlasti i opozicije u RS: Partokratija i autokratija


Zgrada Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka
Zgrada Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka

Sukobi aktuelne vlasti u Republici Srpskoj (RS), okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i opozicije iz Saveza za promjene (čiju okosnicu čine Srpska demokratska stranka – SDS, Partija demokratskog progresa – PDP i Narodni demokratski pokret – NDP) traju još od završetka opštih izbora 2014. godine.

SNSD je formirao vlast na entitetskom nivou zahvaljujući sumnjivim prelascima pojedinih poslanika iz opozicije (afera "Papak"), dok je Savez za promjene ušao u vlast na državnom nivou.

Politička atmosfera u Republici Srpskoj dodatno je podignuta nakon što su i opozicija i vlast zakazali okupljanja svojih pristalica – isti dan i u isto vrijeme.

Opozicija u Republici Srpskoj najavila je proteste za 14. maj, a istog dana i vlast u ovom bh. entitetu zakazala je svoj miting. Ovi događaji policiji su prijavljeni sa početkom u 12 sati, a prema mjestima iz prijava, pristalice pozicije i opozicije dijeliće samo ulica.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, potvrdio je da je policija primila dva zahtjeva za održavanje skupova u Banjaluci 14. maja.

"Dozvolu za zauzimanje javne površine daje gradska Uprava, ne daje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mi možemo samo da zabranimo održavanje nekih skupova ako smatramo da može doći do određenih problema, ali to će biti predmet budućih procjena", ističe Lukač.

Razlozi su za proteste opozicije, kako je najavi lider SDS-a Mladen Bosić, katastrofalno stanje u Republici Srpskoj za većinu građana.

"Protest se organizuje protiv katastrofalnog stanja u Republici Srpskoj, u koje nas je dovela korumpirana vlast. Protest je protiv onih koji su uništili ekonomsku a time uništavaju i biološku supstancu Republike Srpske, protest je protiv kriminalaca na najvišim položajima, protest protiv poskupljenja struje, protiv rasprodaje prirodnih bogatstava, protiv korumpiranih papaka u politici, protiv gaženja radničkih i ljudskih prava, protest protiv velike nezaposlenosti i nepotizma, i tako dalje", navodi kaže Bosić.

S druge strane, vladajući SNSD zakazao je svoj miting, optužujući opoziciju za izdaju interesa Republike Srpske.

"Miting za cilj ima podršku razvoju, izgradnji i stabilnosti Republike Srpske, kakvu žele njeni građani, za kakvu su se borili, za kakvu se bore, i za kakvu će se boriti u budućnosti. Miting za cilj ima takođe izražavanje misli da smo protiv podjela, nereda, dramaturgije, političkih kriza, izdaje, prodaje i poniženja", riječi su Luke Petrovića, generalnog sekretara SNSD-a.

Banjaluka
Banjaluka

Atmosferu je podgrijao i lider SNSD-a, Milorad Dodik, koji je izjavio da će podnijeti ostavku i povući se iz politike ako opozicija skupi 40.000 učesnika na svom protestu.

Dodik smatra da Savez za promjene ne može okupiti mnogo ljudi.

"Ne mogu oni skupiti ni 5.000, a kamoli nešto više. U Republici Srpskoj se ne prave protesti", kazao je Dodik.

Opozicija u svojoj prijavi za održavanje mirnog okupljanja navela je da će protest trajati od 12 do 16 sati i da očekuje oko 10.000 građana.

Tenzije su se dodatno podignute i zbog izjave generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića.

"Onag ko dođe na protest smatraćemo da podržava izdaju Republike Srpske", precizirao je Petrović.

Na ovu Petrovićevu izjavu reagovao je Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa.

"Sram Vas bilo, gospodine Petroviću, sram te bilo, Milorade Dodik, sram vas bilo, vi iz SNSD-a, da vi nazivate borce Vojske Republike Srpske izdajnicima, da vi nazivate građane, koji su nezaposleni, radnike, penzionere, poljoprivrednike, majke, djecu i mlade – izdajnicima!", rekao je Borenović.

Sukobi dva politička bloka doveli su do podjela građana u RS na one koji su za vlast i one koji su za opoziciju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00


Iako i jedna i druga strana najavljuju da će skupovi biti nenasilnog karaktera, niko sa sigurnošću ne može potvrditi da do sukoba neće doći.

Očigledno je da vlast igra na ovu kartu izazivajući strah i kod onih koji bi došli da mirno iskažu svoje nezadovoljstvo.

Profesor Mladen Mirosavljević, stručnjak za javno mnijenje, kaže da je zaprepašten činjenicom da su se protesti u Banjoj Luci ovoliko ispolitizovali.

Mladen Mirosavljević
Mladen Mirosavljević

"To je samo ilustracija situacije u kojoj se nalazimo, gdje se bilo kakva vrsta protesta, ili protivljenje, ili izražavanje mišljenja na miran način o teškoj situaciji u kojoj se nalaze građani Republike Srpske, shvata kao maltene neprijateljski čin. Zvanična izjava generalnog sekretara SNSD-a, 'da će se svako onaj ko dođe na mirne proteste opozicije smatrati izdajnikom', po meni je nezamisliva u bilo kojoj zemlji. To samo govori koliko smo, u stvari, u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj zagazili u partokratiju i autokratiju", ocjenjuje Mirosavljević.

Jedna od mogućih varijanti je i da će policija zbog bezbjednosnih razloga zabraniti i jedan i drugi skup.

Ako se skupovi ne zabrane, očekuje se dolazak velikog broja ljudi iz cijele Republike Srpske u Banjaluku, jer su i jedni i drugi angažovali sve snage za organizaciju svojih skupova.

XS
SM
MD
LG