Dostupni linkovi

BiH: Nastavak izgradnje Koridora 5C vrijedan 108 miliona eura


U prostorijama preduzeća Autoceste Federeacije BiH danas je potpisan ugovor o nastavku izgradnje zeničke zaobilaznice, LOT 2 dionica Klopče-Donja Gračanica kod Zenice vrijedan 108 miliona eura.

Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH naglasio je da BiH uvođenjem novog modela finansiranja izgradnje autoputa 5C ubrzava započete projekte, a naročito je važno finansiranje EBRD-a.

Ugovor su potpisali Jasmin Bučo v.d. direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo na čelu konzorcija, te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu supotpisnika, i u ime izvođača radova Josip Kuzmanić, direktor regije Strabag AG, Austrija.

Ukupna dužina dionice iznosi 5,78 kilometara.

"Potpisivanje ovog ugovora rezultat je napornog rada Vlade FBiH, jer su u međuvremenu donijete značajne odluke u cilju rješenja problema, zbog kojih u prethodnom periodu nije bio moguć nastavak izgradnje ove dionice. Dogovoren je kredit s EBRD-om u iznosu od 108 miliona eura, kojim je konačno zatvorena finansijska konstrukcija", istakao je ministar Lasić.

On je naglasio da je pozitivan novi pristup i odnos između EBRD-a i BiH koji se odnosi na novi četverogodišnji okvir finansiranja koridora 5C u iznosu od 300 miliona eura.

"Prve tranše tog dogovora su već u proceduri i odnose se na 36 miliona eura za ovu dionicu i 40 miliona eura za drugu fazu dionice Svilaj - Odžak. Ostatak sredstava je vezan za izgradnju ceste od Mostara iz pravca sjevera i iz pravca juga", nagašava Lasić.

Početkom radova na ovoj dionici bit će otvoreno prvo gradilište na Koridoru 5C za novi investicioni ciklus vrijedan 892 miliona eura.

XS
SM
MD
LG