Dostupni linkovi

Ferguson: NATO će u Varšavi dati BiH pozitivan signal


Edward Ferguson

Vrata NATO-a otvorena su za Bosnu i Hercegovinu, poručio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, ocijenivši i dalje dobre izglede Bosne i Hercegovine za članstvo u najjačem vojno-političkom savezu na svijetu.

"Tokom posjeta Glavnom štabu NATO-a u Briselu mogao sam vidjeti da postoji ogromna količina otvorenosti i dobre volje prema BiH. Pozdravljamo činjenicu da je država počela registraciju vojne imovine, za upotrebu Oružanih snaga BiH, jer je ovo jedini preostali preduvjet za otključavanje Akcionog plana za članstvo (MAP), s tim da na ovom polju ima još posla", kazao je Ferguson za "Dnevni avaz".

U isto vrijeme, kazao je on, važno je naglasiti da NATO interesira mnogo više od vojne imovine.

"Želimo, također, vidjeti da Predsjedništvo BiH usvoji dugo očekivani Pregled odbrane, jer bi to stvorilo odličan okvir unutar kojeg bismo mogli unaprijediti našu suradnju. Prema tome, mislim da možemo biti sigurni da će NATO nastaviti da šalje pozitivne signale BiH na samitu u Varšavi i da će nastaviti da investira u razvoj modernih Oružanih snaga (OS) BiH, koje mogu imati važnu ulogu u održavanju sigurnosti građana", istaknuo je Ferguson.

XS
SM
MD
LG