Dostupni linkovi

Sud BiH: Jovan Popović oslobođen otužbi za zločine u Višegradu


Višegrad, ilustracija

Sud BiH oslobodio je Jovana Popovića optužbe za zločin protiv čovječnosti na području Višegrada 1992. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić rekao je da je Popović oslobođen optužbi da je 1992. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju i odvođenju civila iz mjesta Rodića Brdo, kojima se od tada gubi svaki trag.

"Nakon izvršene analize Vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da je optuženi Popović učinio djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret", rekao je Gluhajić.

Sudsko vijeće smatra da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da je Popović bio mobilisan u bilo kojoj vojnoj ili paravojnoj formaciji.

Gluhajić je istakao da je odbrana dokazala da je Popović bio mobilisan u Vojsku Republike Srpske (VRS) nekoliko mjeseci nakon događaja navedenih u optužnici.

Svjedoci koji su inkriminisali Popovića, prema Sudskom vijeću, nisu bili na licu mjesta i iskaze su bazirali na onom što su čuli, a u većini su bili protivrječni.

Za iskaz zaštićenog svjedoka pod oznakom "S-1", koja je navela da je njen sin mrtav i da ga je odnijela Drina, Gluhajić je rekao da je protivrječan iskazima ostalih svjedoka koji su ispitivani na iste okolnosti, prenosi Birn.

Gluhajić je podsjetio i na iskaz Jusufa Koraća koji je rekao da je kroz otvor na tavanu kuće vidio optuženog Popovića kako mu odvodi polubrata Rešada Mucovskog. Vijeće smatra da se i iskaz ovog svjedoka razlikuje od ranijih izjava u kojima je govorio da je za odvođenje samo čuo.

Prema navodima Sudskog vijeća, zaštićeni svjedok "S-4", koji je bio na licu mjesta za vrijeme odvođenja Huse Delibašića, potvrdio je da je optuženi došao u kuću odvedenog tek nakon dolaska Milana Lukića koji je predvodio vojnike koji su izvršili hapšenja i odvođenja civila iz Rodića Brda.

Iskaz svjedoka "S-6" koja je prvo rekla da joj je optuženi Popović "davao pušku i govorio da ga ubije jer nije mogao spasiti Fadila Zukića", Sudsko vijeće smatra kontradiktornim jer je kasnije izjavila da joj je optuženi prijetio da će je ubiti.

Sudsko vijeće smatra da nije utvrđeno da je Popović učestvovao u nezakonitom oduzimanju robe iz kuća u Rodića Brdu jer Tužilaštvo nije iznijelo dokaze o kojoj i čijoj je robi riječ.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG