Dostupni linkovi

Obilježena 24. godišnjica ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj


Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, boračka udruženja i članovi porodica iz RS obilježili 24. godišnjicu stradanja vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Predsjednik Skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović kazao je kako je tužna činjenica da ni nakon 24 godine nemaju nikakvih podataka o odgovornim osobama za zločin koji se dogodio nad, kako je rekao, nevinim i nedužnim vojnicima JNA.

Medijima se obratio i ministar za boračka pitanja RS-a Milenko Savanović koji je rekao kako je JNA 3. maja 1992. godine bila jedina legitimna oružana sila bivše države. Okrivio je "Bošnjačke grupe za referendum koji je održan 1992. godine nakon kojeg je, kako kaže, počeo rat i stradanje".

Skup je završen bez incidenata.

U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, a danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u koloni JNA koja je napuštala grad 3. maja 1992 godine, prema navodima Tužilaštva BiH, ubijeno je sedam, a povrijeđeno 14 osoba.

Tužilaštvo BiH je početkom 2012. godine donijelo odluku da obustavi istragu protiv Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, kao i drugih desetak bivših vojnih i političkih dužnosnika, zbog ovog zločina, ali predmet, kako su potvrdili i dalje postoji.

Milutin Kukanjac, pokojni general bivše JNA koji je komandovao armijskim jedinicima koje su se povlačile iz Sarajeva 3. maja 1992. godine, 2000. godine je u u intervjuu dopisnici RSE iz Užica Novki Ilić rekao da je u incidentu u Dobrovoljačkoj ulici ukupno poginulo šest osoba ali da mediji u Srbiji nisu htjeli da objave taj podatak.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link

Ruže koje su u spomen na ubijene vojnike bivše JNA položile delegacije iz Republike Srpske i porodice ubijenih, završile su u kontejneru za smeće.
Cvijeće su u kontejner sa smećem bacilli radnici Komunalnog preduzeća “Rad", javila je regionalna televizija N1.

"S obzirom da je neradni dan, iz Komunalnog preduzeća Rad nismo mogli dobiti komentar", navela je N1.

Sarajevski portal Klix.ba objavio je fotografiju radnika KP "Rad" koji baca cveće u kontejner.

XS
SM
MD
LG