Dostupni linkovi

Švajcarske vlasti prate 400 mogućih džihadista


Ilustracija

Švajcarske vlasti prate posredstvom društvenih medija aktivnosti oko 400 potencijalnih džihadista koji bi mogli da predstavljaju prijetnju, saopštila je danas Federalna obavještajna služba (NDB).

Švajcarska ne predstavlja primarnu metu za napade islamista zato što ne učestvuje u vojnoj kampanji protiv grupa poput "Islamske države", ali je, uprkos tom, podignut nivo bezbjednosne prijetnje, navodi se u godišnjem izvještaju NDB-a.

U izveštaju je objavljena fotografija švajcarskog pasoša pored eksplozivnog pojasa koju je postavio na internetu džihadista za koga se sumnja da je boravio na Bliskom istoku, te video-snimak "Islamske države" u kome je, među 60 meta islamista, istaknuta švajcarska zastava.

"U Švajcarskoj se očekuju napadi usamljenih pojedinaca, ili napadi manjih grupa koje će se izvodi uz upotrebu jednostavnih sredstava, uz malo pripreme i minimalno logističkih napora", navodi se u ovom izvještaju.

Vlasti posebnu pažnju obraćaju na osumnjičene povratnike, posebno iz zemalja poput Sirije, gdje se vjeruje da prošli obuku za napade.

Švajcarski sud je prošlog mjeseca osudio tri Iračanina za krivično djelo terorizma, što je presuda za koju tužilaštvo smatra da treba da pošalje poruku koja govori da ova zemlja nije "laka meta".

Tri optuženika su uhapšena početkom 2014. godine pod sumnjom da su planirali terorističke napade i pomagali militantima "Islamske države" prilikom ulaska u zemlju.

Švajcarska kancelarija državnog tužilaštva trenutno ima više od 60 otvorenih slučajeva povezanih sa džihadističkim militanatima javlja Reuters.

XS
SM
MD
LG