Dostupni linkovi

Evrovizija: Odluka o zabrani zastave nije protiv Kosova


Eurosong, ilustracija

Iz Evrovizije je potvrđeno za RSE da se odluka o zabrani unošenja zastave Kosova na ovom takmičenju tiče uvođenja konzistentnih pravila, te da ta odluka nije protiv Kosova ili bilo koje druge države ili teritorije.

To je u pismenom odgovoru za RSE potvrdio, Paul Jordan, menadžer za komunikacije Evrovizije. To pravilo važi i za, kako je rekao Jordan, škotsku nacionalnu zastavu.

Kosovska zastava neće biti viđena na stadionu u Stokholmu, zato što je prema novoj politici o zastavama, izvršnog tela ovog takmičenja, dozvoljeno da se unesu zastave država članice Ujedinjenih nacija, ili zastave onih država koje se takmiče ili su se ranije takmičile na Evroviziji (Turska, Portugalija, Rumunija).

„Politika o zastavama nije uperena protiv bilo koje organizacije ili specifične teritorije. Ukoliko su zastave koje su objavljene u dokumentima uvredile bilo koga, mi se izvinjavamo“, naveo je Jordan.

On je dodao i da će Evrovizija u toku dana objaviti konačnu verziju o zabranjenim zastavama.

Pored toga, na stadionu neće biti dozvoljene ni lokalne, regionalne ili zastave provincija, niti natpisi koje sadrže komercijalne, političke, diskriminativne, ili religiozne poruke.

U pismenom odogovoru se navodi i da će zastava duginih boja ili zastava EU biti tolerisana ukoliko one neće, nakon procene organizatora, biti upotrebljene kao namerno sredstvo za slanje neke političke poruke tokom show-a.

Kosovski mediji preneli su kako je skandalozna odluka Evrovizije da zabrani uno[enje kosovske zastave tokom ovog takmičenja.

Na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije zabranjeno je unošenje više zastava među njima i zastave Kosova, Palestine, Krima, Donjeck Republike, Nagorno Karabaha i sjevernog Kipra zajedno sa zastavom militantne"Islamske države".

XS
SM
MD
LG