Dostupni linkovi

EK: Izvještaj o bezviznom režimu s Turskom u maju


Sjedište Evropske komisije
Sjedište Evropske komisije

Evropska komisija (EK) saopćila je danas da će 4. maja predložiti uvođenje bezviznog režima za građane Turske od kraja juna, ako službena Ankara ispuni preostale uvjete.

U prvom izvještaju EK o primjeni sporazuma Evropske unije (EU) i Turske od 18. marta za smanjenje priliva migranata, navodi se da je ostvaren napredak, ali je potrebno više resursa i posvećenosti kako bi se vratili migranati iz Grčke u Tursku, a sirijske izbjeglice iz Turske u Evropu, prenosi Reuters.

Komisija nije navela koliko, od 72 uvjeta za viznu liberalizaciju, Turska još treba ispuniti , ali je ukazala na nekoliko područja na kojima još ima posla.

Bruxelles je apelirao na Tursku da unaprijedi readmisiju građana iz trećih zemalja iz svih članica EU, kako bi se od 1. juna Sporazum EU i Turske o readmisiji u potpunosti poštovao.

Premijer Turske, Ahmet Davutoglu rekao je u utorak da Ankara ispunjava sve uvjete sporazuma sa EU od marta i da će, ako Evropa ne ispuni svoj dio dogovora, Turska prestati ispunjavati preuzete obaveze.

XS
SM
MD
LG