Dostupni linkovi

Obeležen Dan oslobođenja Sarajeva i Dan grada


Obeležavanje Dana oslobođenja Sarajeva
Obeležavanje Dana oslobođenja Sarajeva

Brojne političke delegacije, udruženja i građani položili su danas povodom Dana oslobođenja Sarajeva i Dana grada vence kod Večne vatre, na spomen-obeležje žrtvama faštističkog terora i ratova.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da je je 6. april dan kada je grad oslobođen (1945) i ponovo napadnut (1992), ali i kada je potvrdio spremnost da po svaku cenu odbrani slobodu i "duh" Sarajeva.

"Sarajevo je kreativan, jak grad na koji svi treba da budemo ponosni", rekao je on.

Izetbegović je ocenio da će Sarajevo "ponovo pobediti, vratiće svoj stari duh", dodavši da to "ide sporo, ali da će se grad ujediniti i biti Sarajevo kakvo se pamti iz detinjstva".

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić rekao je potrebno proslavlajti Dan grada i njegovog oslobođenja, kako bi se Evropi i svetu "ukazalo na opasnosti fašizma koje i danas postoje".

"Mi smo ovde u Sarajevu pobedili fašizam, ali čini mi se da Evropa i svet nisu. Zbog toga je važno da se ovi dani u Sarajevu i širom Evrope proslavljaju i da se zaustavi propaganda koja postoji u našem okruženju, a kojom se žele izjednačiti oni koji su se borili protiv fašizma i oni koji su nosioci fašističkih ideja", rekao je Komšić.Na današnji dan prije 71 godinu Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svetskog rata, a 6. april je simbol i početka opsade Sarajeva pre 24 godine.

XS
SM
MD
LG