Dostupni linkovi

BiH: Još četiri mljekare dobile dozvolu za izvoz u EU


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Povodom završetka inspekcijske misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije, koji su prethodnih 11 dana boravili u radnoj posjeti u BiH, kako bi utvrdili da li BiH ispunjava sve uslove za nastavak izvoza mlijeka u EU, danas je održana konferencija za medije gdje su prezentovani rezultati izvještaja.

Konstatovan je značajan napredak u prethodne dvije godine, zbog čega su još četiri mljekare dobile dozvolu za izvoz mlijeka u EU.

Inspekcija iz Dablina je danas završila posjetu BiH, a na osnovu preliminarnih rezultata najviše razloga za zadovoljstvo imaju poljoprivredni proizvođači, jer je izvještaj izuzetno pozitivan.

"Nakon preliminarnih rezultata inspekcije konstatovano je da je BiH značajno napredovala u odnosu na 2014. godinu, a najvažnija vijest je ta što će BiH i dalje nastaviti izvoziti mlijeko u Evropsku uniju.

Značajan pomak je napravljen kada je u pitanju kvalitet sirovog mlijeka, ali i kada je riječ o nivou kontrole veterinarskih inspektora", naglašava ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je naglasio da je rezultat ovog napretka zajednički rad svih nadležnih institucija u prethodnom periodu, i to na svim nivoima vlasti.

"BiH više nema četiri mljekare koje će izvoziti mlijeko u EU, već osam mljekara, jer su u međuvremenu četiri nove mljekare dobile EU broj.

Od mjeseca jula 2014. godine dozvole za izvoz mlijeka u EU izdaje Ured za veterinarstvo BiH. Uvjeren sam da ćemo za mjesec dana imati barem još jednu mljekaru koja će dobiti tu dozvolu", kazao je Šarović.

Mljekare koje su u međuvremenu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU su mljekara "Eko sir Puđa" iz Livna, "Euro Food" Sarajevo, "Poljorad" iz Travnika i "Mliječna industrija 99" iz Gradačca.

Pored tih mljekara prethodno su dozvolu za izvoz dobile mljekare "Meggle" iz Bihaća, "Mljekara Livno", "Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice i "Milkos" iz Sarajeva.

Inspektori će u narednom periodu vjerovatno nastaviti davati preporuke Uredu za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim organima, kako da ovaj sistem i dalje unapređuju, što se posebno odnosi na kontrolu kretanja životinja, što je jedna od najslabijih tačaka u BiH.

Napredak je potrebno ostvariti i u komandnom lancu, ali i u zakonodavstvu.

Kada je riječ o zadacima u narednom periodu Ured za veterinarstvo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH fokusirat će se na ispunjenje uslova za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja.

XS
SM
MD
LG