Dostupni linkovi

EP: Pristupni pregovori s Makedonijom ako provede poštene izbore


Evropski parlament

Evropski parlament je danas ocijenio da Crna Gora dobro napreduje prema Evropskoj uniji i da Makedonija treba započeti pristupne pregovore ako provede slobodne i poštene izbore.

"Crna Gora je i dalje dobra vijest zapadnog Balkana i zadovoljan sam što se to odražava u rezoluciji", rekao je izvjestilac za Crnu Goru Charles Tannock.

Uz pohvale za napredak, poslanici su ukazali i na probleme poput korupcije, posebno u javnoj nabavki, zdravstvu, obrazovanju, prostornom planiranju, privatizaciji i građevinarstvu.

Zato se u rezoluciji traži od crnogorskih vlasti da "borbu protiv korupcije postave za jedan od prioriteta".

Parlament pozdravlja i činjenicu što Crna Gora slijedi politiku EU u pogledu sankcija protiv Rusije, koje su uvedene zbog aneksije Krima i ruske uloge u destabilizacije istočne Ukrajine.

Takođe su pozdravili odluku NATO da Crnu Goru pozove u članstvo.

Ako Makedonija razriješi sadašnju političku krizu i održi slobodne i poštene izbore i vrati se na reformski put, pristupni pregovori sa tom zemljom bi se trebali napokon otvoriti, kažu parlamentarci u svojoj rezoluciji.

"Došlo je vrijeme za poduzimanje novog koraka prema euro-atlantskim integracijama i za otvaranje pristupnih pregovora ako se izborni proces dovrši u skladu sa demokratskim standardima", rekao je parlamentarni izvjestilac za Makedoniju Ivo Vajgl.

XS
SM
MD
LG