Dostupni linkovi

Tužilaštvo ponovo traži pritvor za Radončića


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da ponovo odredi mjeru pritvora lideru Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću, jer smatra da su se za to stekli svi zakonom predviđeni uslovi.

Pred Sudom BiH danas se održava ročište u predmetu protiv Fahrudina Radončića, nakon što je Tužilaštvo BiH tražilo da se Radončiću odrede mjere pritvora jer je prekršio mjere zabrane.

Prema navodima Tužilaštva Radončić je po izlasku iz pritvora dao izjavu za medije o okolnostima krivičnog postupka koji se vodi protiv njega. Tužilaštvo je u izlaganju navelo i da je Radončić bio upoznat sa mjerama zabrane.

Kao drugi razlog naveli su činjenicu što je napustio svoj dom, koji se nalazi u Avaz Twist Toweru i otišao u restoran koji se nalazi na drugom spratu.

Oni su kao dokazni materijal prezentovali video snimke Radončićeve izjave nakon puštanja iz pritvora i njegovog dolaska ispred Avazovog tornja, te slavlja u restoranu, koji su objavljeni na nekoliko medija.

Radončićev advokat Asim Crnalić je kazao kako je Tužilaštvo BiH neovlašteno tijelo, te da je samo Tijelo za praćenje izvršenja mjera zabrane dužno o tome informisati Sud. Crnalić je kazao da je oko toga nastala cijela zavrzlama jer se Sud BiH "brzo spakovao" i pustio Radončića prije nego je on došao i donio njegov pasoš.

Crnalić je kazao i da Radončioć nije bio upućen sa mjerama zabrane te da je zbog toga dao izjave medijima.

Radončićeva odbrana je tvrdila kako se u mjerema zabrane nije preciziralo koji sprat on ne smije napuštati, jer njihov klijent u Avaz Twist Toweru koristi tri sprata i to 31. 32. i 33. sprat.

Sutkinja Minka Kreho je kazala da kada se kaže dom ne misli se na toranj.

"Da sam mislila na toranj napisala bih mu da mu je pritvor u tornju", kazala je Kreho.

Advokat Dragan Barbarić je predložio da se Radončiću ukinu mjere pritvora, te da mu se samo ostavi zabrana sastajanja sa svjedocima i suoptuženicima.

On se trenutno nalazi u prostorijama za zadržavanje Suda BiH, jer mu je sutkinja Kreho rekla da ne napušta Sud, gdje čeka odluku o određivanju pritvora.

XS
SM
MD
LG