Dostupni linkovi

Tusk: Bez šengenskih pravila nije moguće riješiti krizu


Donald Tusk

Predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas u Zagrebu da šengenska pravila u rješavanju izbegličke krize nemaju alternativu i da se treba držati dogovora o odbijanju ulaza građanima trećih država koji ne zadovoljavaju uslove za traženje azila.

"Šengenska pravila ne mogu da riješe migrantsku krizu, ali bez šengena nemamo šanse da riješimo ovaj problem. Želim jasno reći da nema alternative poštovanju šengenskih pravila", rekao je Tusk u izjavi novinarima posle sastanka s premijerom Hrvatske Tihomirom Oreškovićem.

On je rekao da se EU suočava s najvećim izazovom dosad i da ta kriza dovodi do tenzija između država članica, ali i susjednih država.

Prema njegovim riječima, prvi prioritet je da se brzo zaustave tokovi migranata i sačuva šengen, odnosno da sve zemlje šengena ponovo primenjuju njegova pravila.

Tusk je više puta naglasio važnost "doslovnih primena pravila šengena".

Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da EU razume tešku situaciju vlasti u Skoplju i da ih ne bi trebalo ostaviti same u ovoj teškoj situaciji.

Tusk je naglasio važnost saradnje s Turskom i podsetio da se u ponedeljak održava sastanak čelnika EU i Turske o migrantskoj krizi.

Premijer Tihomir Orešković rekao je da će Hrvatska podržati šengenska pravila i Grčku koja se nalazi u teškoj situaciji. On je dodao da će Hrvatska nastaviti da pruža pomoć i Makedoniji.

Tusk i Orešković su dali izjave posle kojih novinarima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja.

Tusk se nalazi na četvorodnevnoj turneji tokom koje je već posjetio Austriju i Sloveniju. Iz Zagreba će otputovati u Skoplje, a potom u četvrtak u Grčku i Tursku. Sastanak s turskim zvaničnicima održaće se nekoliko dana prije evropskog samita 7. marta u Briselu kome će prisustvovati i Turska.

XS
SM
MD
LG