Dostupni linkovi

Makedonija otvorila granicu za ograničen broj izbjeglica


Grčko - makedonska granica 1.marta 2016.
Grčko - makedonska granica 1.marta 2016.

Makedonske vlasti ponovo su u srijedu, 2.marta, otvorile granicu sa Grčkom za ograničen broj izbjeglica. Kako javlja reporterka RSE sa lica mjesta Marija Mitevska, desetak ljudi je prošlo granicu jutros.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da će granica ostati otvorena ako države EU ne zatvore svoje granice za izbjeglice.

Spasovski je danas posjetio izbjeglički kamp "Vinojug" u Makedoniji te granicu Makedonije i Grčke, zajedno sa premijerom Slovačke, Robertom Ficom i ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinakom.

Spasovki je rekao da će broj izbeglica kojima će biti dozvoljeno da uđu u Makedoniju zavisti od broja koji će prihvatiti Srbija i druge zemlje na balkanskoj ruti. Na pitanje koliko će to biti na dnevnoj bazi, Spasovski je rekao da to još uvjek nije precizno određeno.

Makedonska je granica danas otvorena za male grupe izbjeglica kojima je omogućen ulazak.

Tokom posjete Spasovskog i Fica izbjeglice sa grčke strane granice su uzvikivale : "Otvorite granicu, mi samo želimo da prođemo kroz vašu zemlju"

Oko 10 hiljada izbjeglica nalazi se u izbjegličkom kampu u Idomeni u Grčkoj.

Premijer Slovačke Fico poručio je da će njegova zemlja nastaviti da sarađuje sa Makedonijom u vezi sa izbjegličkom krizom.

XS
SM
MD
LG