Dostupni linkovi

Meron ponovno predsjednik Mehanizma za međunarodne sudove


Teodor Meron u Sarajevu
Teodor Meron u Sarajevu

Američki sudac Theodor Meron ponovno je dobio mandat kao predsjednik Mehanizma za međunarodne sudove (MICT), koji će dovršiti sve započete postupke za ratne zločine na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu (ICTR).

Meronu je mandat produžilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), naglašavajući njegovu predanost da Mehanizam ostane mali i učinkovit, hvaleći njegovu „razboritu upravu“.

Uz Merona se inače veže kontroverzna upotreba pojma „konkretne usmjerenosti „na činjenje kaznenog djela pri utvrđivanju odgovornosti za pomaganje i podržavanje, pomoću kojeg je nakon žalbenog postupka oslobođen načelnik Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić. Također, pomoću upitnog pojma - oslobođeni su u prvom stupnju ratni načelnici srbijanske tajne policije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović.

Stanišiću i Simatoviću, krajem prošle godine ukinuta je ta presuda, a žalbeni suci su naložili novo suđenje na kojem raspravni suci neće utvrđivati njihovu odgovornost za pomaganje i podržavanje pomoću pojma „konkretne usmjerenosti“.

Iako su zbog upitnih oslobađajućih presuda prosvjedovale i udruge žrtava, pišući i pisma UN-u, a većina haških sudaca oborila Meronovu praksu u nizu zadnjih presuda, Vijeće sigurnosti UN-a očito u tomu nije vidjelo razlog za promjenu vodstva međunarodne pravde.

Uz Merona, Vijeće sigurnosti je - do polovice 2018.godine, dalo mandat Sergeu Brammertzu kao Glavnom tužitelju Mehanizma.

XS
SM
MD
LG