Dostupni linkovi

Crnadak: Za BiH pozitivna vijest dolazak Nikolića u Sarajevo


Igor Crnadak ministar vanjskih poslova BiH

Ministаr vanjskih pоslоvа BiH Igоr Crnаdаk rеkао је u Bеоgrаdu dа је zа BiH vаžnо dа sа Srbiјоm nаstаvi dа grаdi izuzеtnо dоbrе оdnоsе i u budućnоsti, tе оciјеniо dа је prеdstојеćа pоsјеtа prеdsјеdnikа Srbiје Tоmislаvа Nikоlićа BiH u mаrtu pоzitivnа viјеst.

„Regionalna saradanja za nas je vrlo važna, jer to nije neka formalna stvar, to je suštinska stvar, posebno saradnja u oblasti infrastrukture, evropskih integracija. Nama je zaista važno da sa Srbijom nastavimo kao susjednom zemljom da gradimo dobrosusjedske odnose u budućnosti. Ja pozdravljam što smo konačno dobili definitivnu potvrdu da ćemo u martu imati posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini. To je jedna vrlo pozitivna vijest. Mislim da su i generalno poruke koje iz Beograda dolaze prema Bosni i Hercegovini jako konstruktivne i pozitivne“, poručio je Crnadak u Beogradu.

On je izrazio nadu da će jedan od rezultata toga biti i to da će svi konačno shvatiti da posebna emocija i veza između naroda u Republici Srpskoj i Srbiji, jeste samo za dobrobit boljih odnosa i BiH i Srbije i cjelokupne stabilnosti u regionu.

Navodeći da je za BiH vrlo važan datum 15. februar, kada je podnijela aplikaciju za članstvo u EU, Crnadak je istakao da pravi posao tek slijedi.

On je rekao da su tri kratkoročna prioriteta BiH - nastavak primjene Reformske agende, prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koje je već započelo, i uspostavljanje i funkcionisanje mehanizma koordinacije.

"Očekujem da ćemo na sva tri ova polja imati vrlo brzo vidljive rezultate", rekao je Crnadak.

Govoreći na skupu " Britanija Beograd i Zapadani Balkan" Crnadak je istakao da su odnosi Srbije i BiH u uzlaznoj putanji, iako je u prošlosti bilo situacija koje nisu bile baš prijatne, kao što je otkazivanje Nikolićeve posjete Sarajevu, te napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici.

"Vrlo je važno da dobri odnosi u regionu ne smiju biti svedeni na `zdravo za gotovo`", rekao je Crnadak, dodajući da su ti odnosi prilično osjetljivi i da im zbog toga treba posvetiti stalnu pažnju.

Crnadak je rekao da očekuje da će BiH imati u Srbiji, kada Srbija uđe u EU, najsnažnijeg i najodanijeg advokata za evrointegracije.

Govoreći o evrointegracijama, Crnadak je naveo da je BiH sedam godina stajala u mjestu i dodao da je podnošenje aplikacije za članstvo u EU konkretan rezultat novog evropskog pristupa BiH.

XS
SM
MD
LG