Dostupni linkovi

Važno da Britanija ostane u EU, smatra 73 posto Njemaca


Dejvid Kameron u Briselu 19.februara 2016 .

Većina Njemaca, njih 73 posto, vjeruje da je važno da Britanija ostane članica Evropske unije, dok 23 odsto smatra suprotno, pokazali su danas objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnjenja.

Anketa, koju je za ZDF sproveo "Politbarometer", obavljena je između 16. i 18. februara.

Njemačka je ekonomski najmoćnija članica EU i ima dosta uticaja na pregovore s Britanijom, navodi Reuters.

U Briselu se očekuje nastavak razgovora britanskog premijera Dejvida Kamerona sa ostalim liderima država članica Evropske unije i predsednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, nakon što je prva runda debate završena rano jutros bez konkretnog dogovora o britanskim uslovima za ostanak u EU.

BBC navodi da su Kameron i Tusk završili prvi dio razgovora jutros u 5 i 30 sati, a razgovori bi uskoro trebalo da se nastave, do "engleskog ručka".

Drugog dana samita u Briselu Kameron će pokušati da obezbijedi sporazum kome teži uoči održavanja referenduma o ostanku ili odlasku Britanije iz EU.

Pitanje daljeg članstva Britanije u 28-članom bloku i migraciona kriza postavili su pred EU izazov bez presedana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je rano jutros novinarima da su države članice EU svim silama podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbjeglica u Evropu i poručila da lideri EU žele da postignu dogovor kako bi Britanija ostala u tom bloku, iako će za mnoge zemlje biti teško da postignu takav sporazum.

XS
SM
MD
LG