Dostupni linkovi

Lideri EU pokušavaju uvjeriti London da ne napusti Evropsku uniju


Britanski premijer David Cameron
Britanski premijer David Cameron

Britanski premijer David Cameron proveo je noć u Briselu gdje se sastajao se evropskim liderima kako bi pokušali pronaći rješenja koja bi posljedično zadržala Ujedinjeno karljevstvo u Evropskij uniji.

Pojedini lideri EU smatraju kako još uvijek postoji mogućnost da Cameron ode u London kako bi predstavio plan za ostanak u Uniji. Britanski premijer je upravo i došao u Brisel tražeći razlog da ne pristane na opciju cijepanja od EU.

Na stolu su se našli problemi kao što su migrantska i izbjeglička kriza, ekonomska nejednakost i utjecaj Birtanije na eurozonu. Ukratko, UK želi drugačiji (bolji) položaj unutar Evropske unije čemu se protive uglavnom istočne članice EU čiji građani, naprimjer, čine najveći procenat stranih radnika na Ostrvu.

I dok neki kao što je premijer Irske Enda Kenny smatraju da će dogovor potrajati, drugi kao što je Donald Tusk smatraju kako je ostvaren određeni progres sa Londonom.

Posljednji sastanak je okončan jutros u 5:30 sati po našem vremenu, a prilikom izlaska iz sobe David Cameron je pokraj novinara prošao mirno i bez riječi.

Referendum o statusu Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji mogao bi se održati ove ili sljedeće godine, a sve zavisi od rezultata pregovora kojima se ne nazire kraj.

XS
SM
MD
LG