Dostupni linkovi

Hrvatska pojačava kontrolu granice sa Srbijom


Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je danas, povodom najava Austrije o pooštravanju kriterijuma za prihvat izbeglica i migranata, da je uputilo dodatne policijske snage na granicu sa Srbiju i da će oko 200 migranata vraćenih iz Slovenije uputiti nazad u Srbiju.

"Direktor policije Vlado Dominić uputio je dodatne snage interventne i granične policije koje će pojačano kontrolisati granicu prema Srbiji, kako u pojasu granične crte, tako i u dubinskoj kontroli", saopštio je MUP na svojim internet stranicama.

U saopštenju povodom najava Austrije o pooštravanju kriterijuma za prihvat izbeglica i migranata, hrvatska policija je navela da je primila obaveštenje Slovenije s kojim je upoznala policije Srbije i Makedonije.

"Brojka od 2.500 migranata na dnevnoj bazi ne predstavlja problem po pitanju prihvata u Republici Hrvatskoj i daljeg transfera prema Republici Sloveniji, budući da je upravo to prosečan broj migranata na dnevnoj bazi u zadnjih nekoliko sedmica", ističe MUP.

U saopštenju se navodi da je od vikenda hrvatska policija prihvatila 200-tinak migranata koje je vratila policija Slovenije. Oni se nalaze u prihvatnim centrima za strance i biće vraćeni u Srbiju.

Najavljeno je da će se u četvrtak, 18. februara, u Zagrebu susresti šefovi policija država na izbegličkoj ruti – Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, da bi razgovarali o aktualnim pitanjima i mogućim rešenjima koja se odnose na izbegličku krizu.

XS
SM
MD
LG