Dostupni linkovi

SAD poziva Tursku da prekine udare na Alepo


Sjedinjene Američke Države pozvale su Tursku da prekine napade na kurdske snage u provinciji Alep. "Zabrinuti smo za situaciju severno od Alepa i radimo na deeskalaciji tenzija između svih strana", izjavio je portparol Stejt departmenta SAD Džon Kirbi.

On je rekao da su SAD dobile informacije o artiljerijskoj vatri s turske strane granice i da pozivaju "Tursku da prekine vatru".

Kirbi je rekao da SAD pozivaju i sirijske Kurde da ne koriste haotičnu situaciju na terenu i da doprinose konfuziji zauzimanjem novih teritorija.

Turske snage granatirale su delove sirijske provincije Alepo, koje pod kontrolom drže kurdske snage, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Davotoglu potvrdio napade na kurdsku miliciju

Turski premijer Ahmet Davutoglu. potvrdio je prethodno da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na severu Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

"Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile YPG)", rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, što je uživo emitovala televizija "Haber".

"YPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti", dodao je turski premijer, preneo je Rojters.

Kurdska milicija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Davutoglu je, podsetimo, ranije rekao da će Turska, ukoliko to bude neophodno, preduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda - PYD, koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

XS
SM
MD
LG