Dostupni linkovi

Preroruka ERBD CG : Oprezno s javnim finansijama


Crnogorska ekonomija će u ovoj godini rasti po stopi od četiri odsto, saopštili su danas predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i dodali da prioritet u narednom periodu mora biti oprezno rukovanje javnim finansijama.

Zamjenik direktora u EBRD Piter Sanfej, kazao je da je jasno da postoje neki jaki elementi rasta crnogorske ekonomije.

"Oni se ne ogledaju samo u turizmu, već i u projektu izgradnje autoputa. Smatram da je četiri odsto vrlo razumna prognoza rasta ekonomije u ovoj godini", saopštio je Sanfej na predstavljanju izvještaja o tranziciji EBRD-a za period od prošle do ove godine.

On je naveo da je u prošloj godini u Crnoj Gori došlo do unaprijeđenja ekonomskih performansi i oporavka ekonomije.

On je dodao da je Crna Gora u prošloj godini ostvarila napredak i u pogledu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Kada su u pitanju prioriteti za ovu godinu, Sanfej je naveo da je jako važno fokusiranje na oblast javnih finansija.

"Malo nas brine to što je javni dug dosta porastao u Crnoj Gori posljednjih par godina. Znamo iz kojih razloga je porastao, ali to je veliki teret za jednu malu ekonomiju poput crnogorske", poručio je Sanfej.

U EBRD su ocijenili da je važno da se vrlo oprezno rukovodi javnim finansijama u narednom periodu.

Sanfej je saopštio da je konkurentnost poslovnog okruženja Crne Gore dosta dobra, ali da još ima prostora za poboljšanje. "Stalno pričamo s investitorima i jasno nam je iz tih razgovora da su potrebne dodatne reforme u oblasti vladavine prava, izgradnje nekretnina, poreske politike. To su stavri koje brinu investitore", dodao je Sanfej.

On je naveo da je privatizacija takođe jedan od prioriteta. "Crna Gora je dosta napredovala u oblasti privatizacije i dobar dio privatzacionog procesa je završen. Međutim, još preostaje dosta sredstava koja bi se mogla prodati, posebno u sektoru energetike i turizma", saopštio je Sanfej.

XS
SM
MD
LG