Dostupni linkovi

Cormack: Nije bilo razloga da se sastajem s Dodikom


Maureen Cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack ponovila je u četvrtak da ostaje isti stav Američke ambasade u BiH o nesastajanju s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, kao i isti stav o najavljivanom referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Cormack je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da se sa svim predstavnicima vlasti u BiH, koji su spremni graditi bolju i pozitivniju budućnost, redovno sastaje.

"Nadam se da će se taj sastanak dogoditi za vrijeme mog mandata u BiH. Dosad nije bilo razloga", dodala je ona, komentarišući to što se i dalje američke diplomate ne sastaju s Dodikom.

Dodala je da se redovno sastaje s drugim predstavnicima vlasti u RS-u.

Ponovila je da se BiH mora boriti protiv korupcije da bi se zemlja kretala dalje te da ta borba treba da ide kroz pravosudni sistem BiH.

Cormack je istakla da se vlasti u BiH treba da fokusiraju na evropski put, kao najbolji put za zemlju, a što će poboljšati ekonomsku situaciju i omogućiti bolju budućnost za sve građane.

Nije željela da komentira primjedbe Vlade RS-a na način usvajanja mehanizma koordinacije o koje, kako tvrdi premijerka Željka Cvijanović, u RS nisu bili upoznati.

Ambasadorica SAD-a je naglasila važnost mehanizma koordinacije da bi BiH mogla 15.februaura podnijeti aplikaciju za kandidatski status u Evropskoj uniji.

"Koordinacioni mehanizam je prvi u nizu koraka koje BiH treba napraviti", dodala je ambasadorica Cormack te apelovala na sve strane u BiH da ova zemlja krene naprijed. Američka ambasadorica danas je održala i predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG