Dostupni linkovi

Lavrov i Keri telefonom o pregovorima u Ženevi


Lavrov i Keri
Lavrov i Keri

Šefovi diplomatije Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, razgovarali su telefonom o organizaciji pregovora u Ženevi predstavnika sirijske vlasti i opozicije.

U Ženevi su u petak počeli mirovni pregovori za okončanje sirijskog sukoba u kojem je poginulo više od 260.000 ljudi, ali je glavna opoziciona grupa, koja je ranije saopštila da neće učestvovati u pregovorima dok vladine i ruske snage ne prestanu bombardovanje civila i podignu opsadu oblasti pod kontrolom pobunjenika, stigla u subotu.

S druge strane, predstavnici Sirijske kurdske demokratske unije napustili su Ženevu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u razgovoru Kerija i Lavrova istaknuta neophodnost da se u obuhvatnom međusirijskom dijalogu razmotri borba protiv terorizma, humanitarna pomoć i dostava pomoći civilima u opkoljenim oblastima, kao i priprema za političke reforme uz obostrani pristanak dve strane.

Keri i Lavrov su se dogovorili da se tok razgovora u Ženevi proceni na redovnom sastanku međunarodne grupe za Siriju u Minhenu 11. februara.

Ministri spoljnih poslova SAD i Rusije su razgovarali i o drugim međunarodnim pitanjima i problemima u bilateralnim odnosima.

XS
SM
MD
LG