Dostupni linkovi

Merkel pozvala na hitnu primjenu sporazuma sa Turskom


Angela Merkel u razgovoru sa izbjeglicama
Angela Merkel u razgovoru sa izbjeglicama

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na hitnu primjenu dogovora EU sa Turskom o zaustavljanju izbjegličkog talasa ka Evropi i isplati pomoći od tri milijarde eura Ankari.

"Razgovarali smo o izbjegličkoj krizi narvno i o EU -Turskoj agendi, koja se mora hitno primijeniti jer nam je nužan napredak" rekla je kancelarka Merkel poslije razgovora sa italijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Italija je blokirala plan EU o isplati pomoći u vrijednosti od 3 milijarde eura Turskoj u zamjenu za obavezu da zaustavi veliki priliv izbjeglica ka Evropi.

Njemačka je prošle godine registrovala 1,1 miliona tražilaca azila iz zona sukoba i siromašnih zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike.

Renzi je rekao da su Italija i Njemačka ujedinjene u protivljenju političkom populizmu tokom traganja za ekonomskim i imigracionim problemima u Evropi.

"Prirodno je da nijesmo saglasni u svemu, ali vjerujemo da borba protiv nezaposlenosti danas u Evropi znači borbu protiv populizma", rekao je italijanski premijer.

On se ranije protivio insistiranju Berlina na provođenju mjera štednje. Vlada u Rimu smatra da to usporava ekonomski razvoj i zato poziva na povećanje javne potrošnje.

XS
SM
MD
LG