Dostupni linkovi

Četrdeset odsto Njemaca želi ostavku Merkel zbog izbjegličke krize


Angela Merkel

Četrdeset odsto Nijemaca želi da kancelarka Angela Merkel podnese ostavku zbog njene politike prema izbjeglicama, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete agencije "Insa" za magazin "Focus".

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.047 građana od 22. do 25 januara.

Ovo je jedna od naznaka nezadovoljstva sa politikom "otvorenih vrata" kancelarke Merkel, prema izbjeglicama koje bježe sa ratom razorenih područja i bijede na Bliskom istoku i u Africi.

Merkel, koja je bila na vrhuncu popularnosti početkom prošle godine, posljednjih je mjeseci u velikoj mjeri ostala usamljena dok je koalicioni partneri pritiskaju da zauzme čvršće mjere prema tražiocima azila.

Odgovarajući na pritisak, konzervativni CDU Angele Merkel i lijeve socijaldemokrate, SPD, dogovorili su u četvrtak, 28.januara, da postrože pravila za dobijanje azila u nadi da će se smanjiti pritisak na njihovu zemlju.
Prema rezultatima, 45,2 odsto anketiranih smatra da Merkelina politika prema izbjeglicama nije razlog da ona podnese ostavku.

Njemačka je prošle godine primila 1,1 miliona lica koja su zatražila azil.

Drugo pak istraživanje objavljeno danas, iz Elector istraživačke grupe, pokazuje da je podrška konzervativnom bloku njemačke kancelarke i dalje stabilna na 37 posto, što je doduše za pet posto manje nego što je bilo u septembru kada je podrška iznosila 42 posto.

Podrška Socijaldemokratama prema ovom istraživanju nepromijenjena je u odnosu na septembar i iznosi 24 posto.

Istraživanje Elector grupe je pokazalo i da ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) koja je antimigranstki opredjeljena uživa 11 posto podrške.

XS
SM
MD
LG