Dostupni linkovi

Lajčak: Najteže za zapadni Balkan ako propadne Šnegen


Od propasti Šengenskog sporazuma najteže posledice će osjetiti zemlje zapadnog Balkana, upozorio je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Izbjeglička kriza, na čijem je udaru evopski kontinent, ozbiljno je dovela u pitanje Šengenski sporazum, a ukoliko on propadne najteže posledice osetiće zemlje zapadnog Balkana, rekao je Lajčak u intervju banjalučkim Nezavisnim novinama.

"Kad god nemamo vjerodostojnu strategiju na evropskom nivou zemlje donose odluke same za sebe. I to samo pokazuje koliko je važno da Evropska unija izađe s realističnom i izvodljivom strategijom kako riješiti pitanje migranata. Jer ako nastavimo donositi odluke svatko za sebe, onda možemo doći do situacije da Šengen nestane. A bojim se da bi najveću cenu toga platili građani zapadnog Balkana", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da smatra da se nisu stekli uslovi da BiH dobije status kandidata u februaru, dok je vlastima u RS poručio da prestanu da prijete održavanjem referenduma.

Komentirajući najave iz Sarajeva da će vlasti BiH 15. februara predati zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU Lajčak je indirektno kazao da za tako nešto trenutno nisu ispunjeni uslovi, ali i da bi se okolnosti mogle promijeniti ako do ovog datuma unutar BiH bude postignut barem konačan dogovor o mehanizmu koordinacije odnosa s EU.

"Ako to bude tako, reakcija EU će sigurno biti pozitivnija", kazao je Lajčak.

Vlastima Republike Srpske, Lajčak je poručio da prestanu da prijete referendumom, poput onog o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Ako referendum bude održan, onda će stav EU i međunarodne zajednice biti izričito negativan i imaće ozbiljne posljedice. Prvo, neće se riješiti pitanje pravosuđa. A, drugo, nemam ni najmanje sumnje da će biti veoma negativnih posljedica za organizatore referenduma", poručio je Lajčak.

XS
SM
MD
LG